Hör de livstidsdömda styckmördarnas försvarsadvokater om domen Foto: SVT

23-åringens försvarare: ”Hovrättsdomen en besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Genomgående besvikelse. Så kan de båda styckmördarnas reaktioner efter hovrättsdomen sammanfattas, enligt deras försvarsadvokater.

– Vi trodde i vart fall att hovrätten skulle komma till samma beslut som tingsrätten, alternativt att man skulle beakta de omständigheterna som finns och sätta ner fängelsestraffets längd, säger Eric Widner, försvarare till den nu livstidsdömde 23-åringen.

Den 22-årige sonen och hans 23-årige sambo slog ihjäl Mikael, 57, med en skiftnyckel innan de styckade hans kropp och begravde delarna på ön Varö i Karlskrona skärgård. I dag skärpte Hovrätten över Skåne och Blekinge påföljden och dömde båda männen till livstids fängelse.

För den 23-årige sambon kom domen som en besvikelse. Han fick förmildrat straff av tingsrätten eftersom han i sitt nionde förhör valde att erkänna och bland annat pekade ut var kroppen och mordvapnet fanns. Men de omständigheterna var inte tillräckligt förmildrande, anser alltså Hovrätten.

Styckmord i Karlskrona

– Vi hade hoppats på en annan utgång. Min klient har tagit emot beskedet och är efter omständigheterna samlad men givetvis också besviken, säger Eric Widner, 23-åringens försvarsadvokat.

Planerar överklagan

Den 22-årige sonen är även han besviken över domen, enligt försvarsadvokaten Karl Hamstedt. I tingsrätten dömdes han till livstids fängelse, vilket i dag fastställdes av hovrätten.

– Han är besviken, men samtidigt inte jättechockad då han förstod att det fanns en risk att hovrätten skulle landa i den här bedömningen. Vi skulle säga att det är sannolikt att vi kommer gå vidare och överklaga den här domen till Högsta domstolen, säger Karl Hamstedt.

Även 23-åringen planerar en överklagan.

– Vi utesluter inte det. Jag nämnde det i tingsrätten att det här är en fråga om hur man ska se på förmildrande omständigheter som mycket väl skulle kunna prövas av Högsta domstolen, säger Eric Widner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet