Hovrätten dömer de båda män som mördade 57-årige Mikael, till vänster, till livstids fängelse. Foto: Privat/SVT

Skärpt straff för Mikaels mördare – båda döms till livstid

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige mannen ville bli frikänd från mordanklagelserna då han ansåg att han manipulerats till gärningen av den medåtalade 22-åringen. Åklagaren å sin sida ville att hovrätten skulle döma båda till livstids fängelse. Nu väljer hovrätten att gå på åklagarens linje – och skärper straffet.

Samtliga parter hade valt att överklaga tingsrättsdomen efter mordet på Mikael, 57, i Karlskrona. Mikaels 22-årige son ville få sitt livstidsstraff tidsbestämt medan hans 23-årige sambo helt ville frikännas från mordanklagelsen. Åklagaren å sin sida ville att även sambon skulle dömas till livstid.

Under tisdagen föll hovrättens dom, och de väljer att gå på åklagarens linje.

Styckmord i Karlskrona

Tingsrätten i Blekinge valde tidigare att tidsbestämma 23-åringens straff, då han under utredningen lämnat flera detaljer om gärningen. Bland annat var det han som pekade ut var kroppen låg begravd, och vilket mordvapen som använts. Men Hovrätten gör en annan bedömning.

– Även om 23-åringens uppgifter har varit av väsentlig betydelse för utredningen bedöms de i detta fall inte ha varit av det särskilt påtagliga slag som bör krävas för att påföljden ska bestämmas till ett tidsbestämt straff i stället för till livstids fängelse, säger Björn Hansson, rättens ordförande.

Hovrätten fastställer även livstidsdomen för den morddömde 22-åringen.

Åklagaren nöjd med domen

Åklagare Anna Johansson Toresten är nöjd med utgången i hovrätten.

– Det är såklart skönt och känns bra att hovrätten lyssnade på det jag hade att säga. Jag tycker att detta är den enda rimliga utgången, säger hon.

Den 22-årige sonens försvarsadvokat, Karl Hamstedt, har varit i kontakt med sin klient.

– Han är väldigt besviken men inte chockad. Vi kommer sannolikt att överklaga domen, men vi ska diskutera det mer ingående innan, säger han.

Presenterade ny bevisning

Under hovrättsförhandlingarna lyfte försvaret fram nya detaljer om de båda dömdas psykiska tillstånd. Det handlade bland annat om tidigare okända chattkonversationer som skulle visa på hur 23-åringen manipulerats av medgärningsmannen. Men den bevisningen har hovrätten alltså inte tagit hänsyn till.

– Den bevisning om de tilltalades sinnestillstånd vid gärningstillfället som har lagts fram i hovrätten har varken lett till att 23-åringen ska vara fri från ansvar eller att någon av de dem ska få lindrigare straff, säger hovrättslagmannen Björn Hansson, rättens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet