Arkivbild. Foto: SVT

248 stycken A-traktorer riskerar körförbud

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar det bli dags att tänka på att boka tid för besiktning för den som har en A-traktor. Det finns 252 stycken registrerade A-traktorer i Blekinge och den som inte besiktar sitt fordon före den 20 maj får lämna åket i garaget.

Tidigare har det inte funnits något besiktningskrav på A-traktorer. Men från och med den 20 maj 2018, ska en A-traktor besiktas senast fyra år efter att den först registrerades, och sedan vartannat år. Det innebär att 248 A-traktorer riskerar att få körförbud då bara fyra av länets A-traktorer besiktigats.

– I dagsläget vet vi att det finns A-traktorer på våra vägar som inte är trafiksäkra. När dessa fordon nu behöver besiktas hoppas vi att den situationen ska upphöra, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

”Snällhetsfaktor”

Kontrollen går till på samma sätt som när man besiktar en personbil. Bland annat ser man över bromsar, styrning, hjulupphängning och rostskador. Sannolikt kommer processen ta längre tid för A-traktorer eftersom man även kontrollerar hur snabbt den kan köras. Men Bilprovningen kommer inte att underkänna de A-traktorer som kommer upp i 31 kilometer i timmen.

– Vi har en viss snällhetsfaktor när det gäller besiktning. Men går de fortare än 35 kilometer i timmen kommer de att åka dit, säger Morgan Isacsson, ansvarig för kontrollbesiktning på Bilprovningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.