300 år gammal pjäs får nytt liv – med Karlskrona som spelplan

Uppdaterad
Publicerad

En nytolkning av den över 300 år gamla pjäsen ”Den girige” av Molière är vad Karlskrona Musikteater tänker bjuda publiken på i sommar. Föreställningen spelas ute på ön Mjölnarholmen i Karlskrona, och på måndag är det premiär. 

– Publiken kan förvänta sig en fartfylld och rolig pjäs. En helafton ute på ön med angeläget innehåll, säger Anna Lahmer, som förutom att vara en av skådespelarna, också stått för manus tillsammans med Magnus Rosén. 

Men att göra en uppsättning på en ö visade sig inte vara helt enkelt för ensemblen. 

– Infrastrukturen ställer lite mer krav, ett måste är ju att vi har en båt för att köra publiken fram och tillbaka. Det är lite spännande, det är mycket jobb runt omkring eftersom allt är nytt. Man kan säga att det rent organisatoriskt krävs lite mer än att ”spela i byn”, säger Björn Skoglund, producent för sommarteatern i Karlskrona.

Hoppas på sol

Ensemblen som repeterat pjäsen i tre månaders tid har sista tiden huserat i en tom industrilokal där de tejpat upp den riktiga scenens mått på golvet, och de ser nu fram emot att få byta de mörka lokalerna mot Mjölnarholmen, och att få möta publiken. 

– Vi hoppas på sol, härliga sommarkvällar och att det kommer att bli överfullt med folk, säger Anna Lahmer. 

Och den som tror att pjäsens namn stavats fel på affischerna kan vara lugn.

Foto: SVT/Daniel Falck

– Vi ville få in lite karlskronitiska, så det fick bli ”Den giirige” men också att man inte automatiskt ska knyta till originalet, utan att vi sätter vår egen prägel på det, säger Björn Skoglund. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet