Foto: TT

Drev svart körskola – åker på skattesmäll

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern i Karlskrona misstänks ha drivit en illegal körskola och tvingas nu betala tillbaka drygt 600 000 kronor till Skatteverket. Mannens bilar var utrustade med dubbelkommando och han ska ha övningskört mot betalning utan att ha registrerat någon trafikskoleverksamhet.

Sedan 2015 har mannen haft två personbilar med dubbelkommando och har samtidigt haft 15 stycken handledartillstånd för övningskörning. Bilarna har ungefär gått 4 000 mil per år – något som Skatteverket menar är långt mer än normalt för ett hushåll.

Skatteverket har utrett mannen och upptäckt att han under 2017 och 2018 har fått ett stort antal swishbetalningar till sitt bankkonto på antingen 250 kronor, eller en summa som är delbar på 250 eller på 300 kronor eller en summa som är delbart med 300.

Flera av swishbetalningarna har gjorts i samband med att personerna har gjort teori- eller körprov.

Tvingas betala pengar

Det är enligt Skatteverket sannolikt att mannen har övningskört med elever mot betalning och den årliga omsättningen för detta uppskattas vara 500 000 kronor.

Men ingen körskoleverksamhet har registrerats och mannen tvingas nu betala tillbaka drygt 640 000 kronor till Skatteverket.

Han nekar själv till att han bedrivit någon verksamhet som gäller körskola och anser att beslutet är felaktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.