Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här anländer affärsmannen till Karlskrona tingsrätt till den första av över 50 rättegångsdagar. Foto: SVT

31-åringens sista ord i rätten: ”Vill be om ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

Under maratonrättegångens sista dag tog den bedrägerimisstänkte 31-åringen chansen att återigen be om ursäkt. Samtidigt nekar han fortsatt till brott, och hoppades på att bli frisläppt redan i dag. Något som inte tingsrätten gick med på.

Den 31-årige mannen från Karlskorna är åtalad misstänkt för att ha lurat till sig närmare 90 miljoner kronor av 96 privatpersoner i främst Sydsverige – genom att få dem att investera i påhittad affärsverksamhet.

Under måndagen höll de olika parterna sina slutpläderingar i den omfattande bedrägerirättegången mot 31-åringen.

Åklagarna tryckte på att 31-åringen ljugit och vilselett de drabbade, och att inget annat än maxstraffet på åtta års fängelse är rimligt.

– Det rör sig om ett betydande belopp som orsakat en synnerligen kännbar skada för de drabbade. Personligen tycker jag inte att maxstraffet räcker i det här fallet, men det är de regler vi har i Sverige, sade Kjell Janneson, åklagare, inför rätten.

Klandrar målsägandena

Försvarsadvokaterna å sin sida pekade på en rad upplevda brister i utredningen. Bland annat om personer som aldrig förhörts och outredda transaktioner. Samtidigt pekade dem på om det verkligen är rimligt att anse att 31-åringen ensam är skyldig till brotten.

– Det finns värvare och marknadsförare som har fått fram intressenter till det här uppläget. Det är uppenbart att 31-åringen inte varit ensam om det här, det hade aldrig fungerat, sade Thomas Martinson, försvarsadvokat.

De menade även att målsägandena i viss mån lika gärna kunde ha åtalats.

– Målsägande har varit medvetna om det inte varit helt legitima affärer det här har handlat om. De är fullkomligt medvetna om att det tas krediter i deras namn. Och de har inte gjort några kontroller, säger Thomas Martinson.

– Målsägandena har varit likgiltiga till att bankerna har lånat ut pengar på felaktiga grunder. Det är bankerna som har blivit lurade, och målsägandena har varit delaktiga i att vilseleda bankerna, säger Olov Mattsson Dismats, försvarsadvokat.

”Vill be om ursäkt”

Till sist fick 31-åringen själv chansen att kommentera rättssaken, och han gjorde det på samma sätt som han gjorde i inledningen.

– Jag är ledsen över att det har blivit såhär. Jag förstår att det har orsakat skador för alla inblandade och jag vill be om ursäkt för det, sade han inför rätten.

Tingsrätten beslutade att 31-åringen ska vara fortsatt häktad tills domen faller den 24 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet