Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagaren Kjell Janneson kommer yrka på åtta års fängelse för den 31-årige misstänkte storbedragaren. Foto: SVT/Privat

Åklagaren: ”Kommer yrka på lagens strängaste straff”

Uppdaterad
Publicerad

I över ett halvår har rättegången mot den 31-årige misstänkte storbedragaren från Karlskrona pågått. Under måndagen avslutas förhandlingarna – och åklagaren säger till SVT Nyheter Blekinge att han kommer att yrka på lagens strängaste straff.

I flera års tid levde 31-åringen från Karlskrona ett lyxliv med sportbilar, diamantklockor och exklusiv champagne. Men hösten 2017 rämnade fasaden, då flera personer runt om i landet klev in på sina lokala polisstationer och berättade hur de investerat miljonbelopp i 31-åringens påhittade affärsverksamheter och aldrig fått tillbaka pengarna.

Nära 90 miljoner kronor

31-åringen åtalades i höstas för att ha svindlat totalt 96 personer på närmare 90 miljoner kronor, tillsammans med 16 andra personer som på olika sätt anses ha främjat brotten. Därefter började den mest omfattande rättsprocessen i Blekinges historia.

– Det är den absolut längsta rättegång jag har varit med om, och ibland har den varit rent plågsam. Det är folk som drabbats otroligt hårt, och fått gå från hus och hem och fortfarande lever på existensminimum, säger Kjell Janneson, åklagare.

Den misstänkte storbedragarens offer återfinns i främst Blekinge, Skåne, Västergötland, Värmland, Småland och Halland.

Riskerar åtta års fängelse

Under måndagen hålls parternas slutpläderingar avseende de grova bedrägerierna, och åklagaren Kjell Janneson säger att han kommer att yrka på lagens strängaste straff – vilket för grova bedrägerier motsvarar åtta års fängelse.

– Vi tycker att vi har bevisat brott i alla 96 fallen, och det här är ett bedrägeri som är nästan oöverträffat i Sverige.

Nekar till brott

31-åringens försvarsadvokat, Thomas Martinson, medger att åklagarens bevisning har varit gedigen, men att det trots allt uppstått flera funderingar, som han kallar det.

– I ett stort material med lite extraordinär karaktär så infinner sig när man hört ett stort antal personer och ser på händelseförloppet vissa funderingar hur en sådan här händelse egentligen är möjlig, säger Thomas Martinson.

Han menar också att den långa häktestiden på närmare 2,5 år har påverkat 31-åringens möjligheter att förklara händelseförloppet.

– Jag kommer inte yrka något mer än vad som initialt har sagts, att han förnekar brott. Sedan kan det inträffa att domstolen kanske har en annan uppfattning än vad jag har, och då finns det väl synpunkter avseende hur det här straffet ska se ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet