Här anländer affärsmannen till Karlskrona tingsrätt till den första av över 50 rättegångsdagar. Foto: SVT

Detta har hänt: 31-åring misstänks för miljonbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig man från Karlskrona misstänks ha lurat till sig drygt 89 miljoner kronor av ett hundratal privatpersoner i främst södra Sverige – genom att få de att investera i påhittad affärsverksamhet. I november 2017 greps han i Marocko, och han sitter nu häktad i Sverige. Åtal väcktes i november 2019. 31-åringen har konsekvent nekat till brott.

Här får du en fördjupad bild av 31-åringens väg till de misstänkta storbedrägerierna, och vad som har hänt i fallet såhär långt.

(uppdaterad juni 2020)

Storbedragaren i Blekinge

2012

4 januari: 31-åringen döms för en fortkörning och bilbältesförseelse av tingsrätten i Karlshamn. Det är första gången han förekommer i brottssammanhang.

22 november: 31-åringen, då 24 år, begår sitt första kända bedrägeri, något han fem år senare döms för. Bedrägeriet gick ut på att han tog ett kreditlån på 10 000 kronor i en annan persons namn.

2013

4 april: 31-åringen döms tillsammans med sin sambo att betala drygt 60 000 kronor till en byggfirma i Blekinge. Det är första gången av totalt 97 som 31-åringen står som svarande i en civilrättslig tvist vid Blekinge Tingsrätt.

25 juli: 31-åringen får ett strafföreläggande för att ha kört i 157 kilometer i timmen på E22:an utanför Kristianstad.

2015

16 februari: En spelare i Karlskrona HK lånar ut drygt 800 000 kronor till affärsmannen, mot löfte om snabb vinst och återbetalning. Månaden därpå gör en annan spelare detsamma. Det ska dröja drygt två år innan de två elitspelarna får tillbaka sina pengar, efter att tvisten gått till domstol.

17 augusti: 31-åringen och en annan man åtalas för flera fall av bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, som ska ha begåtts genom hans elektronikföretag på olika orter i Blekinge.

2016

4 maj: 31-åringen åtalas för 33 olika fall av bedrägerier. Samtliga går ut på att han genom sina elektronikföretag tagit kreditlån i andras namn, efter att ha lurat till sig deras personuppgifter.

2017

5 juli: Blekinge tingsrätt dömer 31-åringen till tre års fängelse för 26 fall av grovt bedrägeri, fem fall av bedrägeri och diverse bokförings- och skattebrott. Samtidigt frias affärsmannen från två fall av grovt bedrägeri.

1 augusti: Åklagaren vill att fängelsestraffet skärps, och överklagar tingsrättens dom till hovrätten. Även affärsmannen överklagar sin dom, då han vill bli frikänd.

13 oktober: 31-åringens leasade Ferrari 458 exploderar under natten. I november 2019 utreds ärendet fortfarande av polis, och är rubricerat som allmänfarlig ödeläggelse. Strax därpå misstänks affärsmannen fly till Spanien.

25 oktober: Polisen gör ett tillslag mot mannens hem, och beslagtar bilar och andra dyrbara föremål som kan komma att utmätas.

2 november: Den 31-årige affärsmannen häktas i sin frånvaro av Blekinge tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för 46 fall av grova bedrägerier. Tingsrätten fastställde även samtliga beslag, som värderats till ungefär 49 miljoner kronor. Affärsmannen befinner sig utomlands och vågar inte komma hem, enligt försvarsadvokaten.

21 november: Nära 100 personer misstänks nu ha utsatts för 31-åringens bedrägerier. Totalt handlar det om värden uppåt 100 miljoner kronor.

28 november: Den misstänkte 31-åringen grips i Marocko.

21 december: Flera drabbade vädjar till banker och kreditinstitut att frysa lån och räntekrav. Ytterst få banker går med på det.

2018

9 januari: Hovrätten över Skåne och Blekinge ställer in den planerade huvudförhandlingen rörande den tidigare fängelsedomen. Rättegången skulle ha börjat 22 januari, men 31-åringen är fortfarande frihetsberövad i Marocko.

11 april: Åklagaren Kjell Jannesson utökar kvarstaden från 49 miljoner till 85 miljoner kronor.

17 april: Polisen griper tolv män i södra Sverige i en gemensam polisinsats. Samtliga misstänks vara kumpaner till den 31-årige mannen, som fortfarande sitter frihetsberövad i Marocko i väntan på utlämning. Samtliga tolv misstänks för grovt bedrägeri och penningtvättsbrott.

20 april: Tre av de tolv gripna häktas, medan nio släpps. Samtliga är dock fortfarande misstänkta för brott.

14 maj: 31-åringen döms i sin utevaro till att betala tillbaka stora belopp till ett antal personer, som valt att driva sina mål civilrättsligt.

27 juni: 31-åringen byter försvarsadvokat från Lars Engstrand till Thomas Martinson.

20 juli: Marockanska myndigheter lämnar ut 31-åringen till Sverige, och han förs till häktet i Karlskrona.

5 september: Hovrätten inleder förhandlingarna rörande den tidigare fängelsedomen. En dryg månad senare döms han till två år och nio månaders fängelse. Hovrätten sänker straffet på grund av de förhållanden som 31-åringen suttit fängslad i Marocko.

18 oktober: Kronofogden börjar auktionera ut många av de beslag som tagits av 31-åringen. Bland annat går hans Ferrari och lyxvilla i Karlskrona under klubban under hösten.

5 december: Utredningen fortsätter växa – totalt är nu 18 personer misstänkta för delaktighet i 31-åringens bedrägerier.

2019

3 april: Bedrägerimisstankarna mot flera av 31-åringens kumpaner skrivs av. Flera är dock fortfarande misstänkta för penningtvätt.

17 augusti: Totalt 14 personer har valt att driva sina mål civilrättsligt mot 31-åringen, och vunnit. 31-åringen har dömts att betala ut totalt 11,3 miljoner kronor. Samtidigt meddelar åklagaren att åtal kan komma att väckas i slutet av oktober.

13 november: Åtalet mot 31-åringen väcks. Totalt står 17 personer åtalade för olika typer av brott, men det är bara 31-åringen som åtalas för bedrägeribrott. Utdrag ur förundersökningen visar hotfulla sms, och hur 31-åringen levt ett liv i lyx. Även tre bankanställda åtalas i svallvågorna av brotten.

20 november: En advokat åtalas för två fall av penningtvättsbrott, efter att han fört över 300 000 kronor, som tillhört storbedragaren, till andra personer.

9 december: Huvudförhandlingen mot 31-åringen inleds i Blekinge tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Polisens förundersökning

2020

13 januari: De första målsägandena, tre män från Blekinge, hörs i rätten.

7 mars: Drygt hälften av de målsägande har nu hörts i rätten. Åklagaren menar att 31-åringen delvis ändrat sin historia.

18 maj: Slutpläderingar hålls i tingsrätten. Åklagarna yrkar på maxstraffet, åtta års fängelse, medan försvararna vill att 31-åringen frikänns.

3 juni: Rättegången hålls mot de tre bankanställda som åtalats för grovt osant intygande efter att ha skrivit under ett rekommendationsbrev för 31-åringen. Alla tre nekar till brott.

24 juni: Domen mot 31-åringen faller i Blekinge tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet