Foto: TT/Arkivbild

Nya domar mot misstänkt storbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de personer som lånat ut stora belopp till den misstänkte storbedragaren i Blekinge har redan nu fått rätt i tingsrätten. I väntan på att den omfattande polisutredningen ska slutföras har de drivit sina ärenden själva – och ska nu få pengarna tillbaka.

Den misstänkte 29-årige bedragaren sitter fortsatt i förvar i Marocko. I Sverige jobbar åklagare Kjell Jannesson i Kalmar vidare med den jättelika härvan. I april greps tolv personer med koppling till den bedrägerimisstänkte affärsmannen i en gryningsräd och även om samtliga nu släppts på fri for kvarstår misstankarna som bland annat gäller penningtvättbrott.

– Det var en väldigt lyckad insats. Utredningen har stärkts, säger Kjell Jannesson.

Totalt omfattar utredningen ett hundratal drabbade över stora delar av landet och affärsmannen tros ha kommit över minst hundra miljoner kronor, genom att locka med bonusutbetalningar för den som investerat i hans påstådda affärsupplägg.

– Men vi kan nu tydligt se att låntagarna blivit vilseledda. Många av dem sitter nu i en riktigt prekär situation. Några har fått gå ifrån hus och hem, säger Kjell Jannesson.

Tvingas betala tillbaka

Ett antal av dem som uppger sig ha blivit lurade i sina kontakter med affärsmannen har själva valt att driva sina ärenden som civilmål i tingsrätten. Samtliga har fått rätt. Bara under april fick två privatpersoner rätt mot 29-åringen som nu – mot sitt nekande – måste betala tillbaka drygt 2,5 miljoner kronor. Flera liknande ärenden har avgjorts tidigare – bland annat fick två professionella ishockeyspelare i Blekinge rätt mot mannen. Dessutom förekommer den misstänkte bedragaren i flera mål initierade av banker och kreditgivare.

– Jag vet att några har drivit sina fall på egen hand, men det är sannolikt att de ändå ska kallas som vittnen i en kommande rättegång.

När 29-åringen, som är häktad i sin utevaro, kommer hem till Sverige är fortfarande oklart.

– Men det är klart att vi kommer till en punkt i utredningen när vi måste hålla förhör med honom, säger Kjell Jannesson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet