Foto: TT/Arkivbild

Misstänkte storbedragaren gripen utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Den 29-årige misstänkte storbedragaren är gripen. Mannen har varit internationellt efterlyst sedan han häktades i sin frånvaro i början av november.

Den 29-årige misstänkte bedragaren greps under tisdagen i utlandet. Mannen misstänks ha lurat ett hundratal personer från södra Sverige på totalt omkring 100 miljoner kronor genom olika ”affärsupplägg”.

Målsägandebiträdet Lars Sundin bekräftar uppgifterna kring gripandet för SVT. Han biträder 46 av de nu totalt 92 målsägarna i ärendet.

– Jag kan inga detaljer om gripandet men har fått information om att han är gripen, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Vad innebär det här?

– Det är bra av flera skäl. Man kan komma snabbare fram i utredningen och han kan inte heller längre disponera de eventuella tillgångar som kan finnas kvar.

Enligt Aftonbladet ska gripandet ha skett i staden Casablanca i Marocko.

Motsatte sig gripandet

Den misstänkte mannens försvarare Lars Engstrand har pratat med 29-åringen efter gripandet.

– Han ville inte bli gripen. Han anser fortfarande att han är oskyldig och att det inte finns någon anledning att gripa honom, så han motsatte sig säkert gripandet. Men gripandet gick lugnt till, säger han.

Han vill inte säga till SVT Nyheter Blekinge var gripandet har ägt rum, eller om han kommer ta sig till sin klient.

– Det är inget jag pratar med media om hur jag tänker göra, men det får ge sig.

Drabbade från hela landet

Bedrägerierna ska ha gått ut på att den misstänkte 29-åringen tagit lån i andras namn från flera banker, med löften om snabb återbetalning och avkastning. Men pengarna har sedan uteblivit, och flera drabbade har fastnat med miljonlån och höga räntekostnader.

Tidigare i höst uppmärksammades fallet då 29-åringens Ferrari sprängdes utanför hans bostad.

De drabbade kommer bland annat från Blekinge, Jönköping, Skåne, Halland, Västra Götaland, Värmland och Stockholm. Tillsammans kan de ha lånat ut så mycket som 100 miljoner kronor till den 29-årige affärsmannen i Blekinge, enligt anmälarnas advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet