Här anländer affärsmannen till Karlskrona tingsrätt till den första av över 50 rättegångsdagar. Foto: SVT

Misstänkt storbedragare ger nya uppgifter i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Drygt hälften av de målsägande i den rekordstora bedrägerihärvan har fått höras i rätten. Och den åtalade 31-åringen har delvis ändrat sin historia, enligt åklagaren.
– Han hävdar nu att han skulle ha varit hotad och pressad av några skumma personer som han inte vill namnge, säger Kjell Janneson, åklagare.

Rättegången mot den misstänkte storbedragaren går på måndag in i sin nionde vecka, och trots det har bara drygt hälften av de 96 målsägande hörts.

– Det är folk som har mått jättedåligt, och ibland är det riktigt tragiska historier. Det är en mängd personer som hamnat i löneutmätning och fått gå från hus och hem. Ibland är det rent jobbigt att höra på, för man tycker så vansinnigt synd om människorna, säger Kjell Janneson, åklagare i ärendet.

”Inte vad han sagt i polisförhör”

Den 31-årige mannen står åtalad för att ha förmått 96 personer att ta blancolån på stora summor, och skicka över pengarna till honom under förespeglingen att de skulle investeras och ge avkastning. På det sättet kom 31-åringen över nära 90 miljoner kronor. Men i rätten har han nu delvis ändrat sin historia, enligt åklagaren.

– Nu menar han att de målsägande lånat ut pengar till honom som ett privatlån med fri dispositionsrätt och fast ränta, och att det inte handlat om investeringar i hans företag eller liknande. Det är inte vad han har sagt i polisförhör, säger Kjell Janneson.

Hur ser ni på de uppgifterna?

– Det håller inte. Samtliga målsägande säger emot honom på de uppgifterna, och det finns sms och liknande som stöder deras version.

Tillbakavisas av försvaret

Han ska också inför rätten nu säga att han från början av 2017 blivit hotad och pressad av andra personer, något som enligt åklagaren inte heller tidigare framkommit.

– När vi frågat säger han att han inte polisanmält hoten, och han vill inte namnge vilka personer som ligger bakom dem inför rätten. Allt det här mynnar ut i en trovärdighetsfråga, och min bild är att den åtalade inte har särskilt hög trovärdighet, säger Kjell Janneson.

Men 31-åringens försvarare, Thomas Martinson, tillbakavisar att det här skulle vara några nya uppgifter som framkommit.

– Han har konsekvent hållit sig till de informationer som lämnats i inledningsfasen av rättegången. Jag har inte upplevt det på det sättet, att han skulle ha ändrat sig i några väsentligheter. Sedan var ju flera av polisförhören ganska vidriga, min klient mådde inte bra efter tiden i marockanskt fängelse, och hade rätt bristande minne av detaljer.

Rättegången är planerad att pågå till mitten av maj. Förutom den 31-årige huvudmisstänkte står ett stort antal personer åtalade för olika typer av medhjälp till brotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den 31-årige mannen från Karlskrona misstänks ha lurat 96 personer på runt 100 miljoner kronor. Nu åtalas han. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet