Kraven på skadestånd från den misstänkte storbedragaren landar på runt 85 miljoner kronor. Foto: Polisens förundersökning/Anders Wiklund/TT

Så mycket kan misstänkte storbedragarens offer få tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrättsförhandlingarna mot den 31-årige misstänkte storbedragaren avslutas på måndag. Men för de 96 drabbade privatpersonerna återstår en lång väntan innan de kommer kunna ta del av skadeståndet. Och de kommer inte heller få tillbaka allt de har förlorat.

Totalt 96 privatpersoner står som målsägande i rättegången mot den 31-årige misstänkte storbedragaren. Han misstänks ha svindlat dem på nära 90 miljoner kronor, genom att förmå dem att ta ut blancolån och investera pengarna i påhittade affärer. Fortfarande i dag lever en stor del av de drabbade på existensminimum och har tvingats lämna hus och hem.

– Det här är en mardröm som har pågått i fyra-fem år. Jag har betalat närmare 40.000 kronor i månaden i räntekostnader, och då har mina lån fortfarande inte sjunkit en millimeter, säger en drabbad till SVT Nyheter Blekinge.

Storbedragaren i Blekinge

Drygt hälften i beslag

Under den långa utredningstiden har polis och åklagare beslagtagit kontanter, egendom och värdesaker för totalt 45-46 miljoner kronor. Därtill har 31-åringen gått med på att öppna upp sina konton i Luxemburg, där ytterligare värdepapper för runt åtta miljoner tidigare legat onåbara för svenska myndigheter.

– Men nu har börsen gått ner i och med coronapandemin, och en del egendom har ännu inte kunnat säljas. Så jag skulle säga att vi har inte mer än 50 miljoner kronor totalt, säger Kjell Janneson, åklagare.

Flera med miljonfordringar mot 31-åringen

I slutet av rättegången nåddes en förlikning mellan 31-åringen och de drabbade, där han medgav skadeståndskraven om han slapp betala ränta. Därmed slipper de 96 drabbade dra skadeståndskraven i en separat rättsprocess, vilket var det troliga alternativet annars.

– Men skadeståndsanspråket landar då någonstans runt 85 miljoner kronor totalt, säger Kjell Janneson.

Därutöver har 31-åringen förlorat ett stort antal civilrättsliga mål, mot privatpersoner som valt att dra sina ärenden utanför rättsprocessen av olika anledningar. Totalt har han dömts att betala ut 12 miljoner kronor till 15 personer, därav två tidigare ishockeyspelare i Karlskrona HK.

De beslagtagna pengarna kommer dock att betalas ut proportionerligt till samtliga fordringsägare inklusive brottsoffren. Det innebär att de drabbade troligtvis inte kommer få tillbaka mer än knappt hälften av det de har förlorat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet