Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlskrona kommun har beslagtagit hälften av de elsparkcyklar som går att hyra i staden. I klippet följer SVT med på jakten efter felparkerade elsparkcyklar. Foto: SVT

42 felparkerade elsparkcyklar beslagtagna – följ med när de samlas in

Publicerad

Smekmånaden är slut för Swup, elsparkcykelföretaget som nyligen etablerat sig i Karlskrona. Nu har kommunen börjat samla in de hyrcyklar som står felparkerade och bryter mot lagen. På en vecka har redan hälften av alla elsparkcyklar beslagtagits.

SVT följer med när trafikingengören Johan Lindh och parkeringsvakten Beatrice Wixenius beslagtar felparkerade elsparkcyklar. Johan Lindh gör bedömningen på plats om de ska beslagtas och Beatrice Wixenius dokumenterar och registrerar allt och skickar till det ansvariga företaget.

– En felparkerad elsparkcykel på trottoaren kan vara en fara för personer med rollator, rullstol eller synskadade, säger Johan Lindh, som är positiv till lagen som infördes förra året som förbjuder parkering av elsparkcyklar på gång- och cykelbanor.

Företaget ska se till att elsparkcyklarna bara går att stänga av när de står på en av de hundratals angivna platser som kommunen bestämt.

Men enligt Johan Lindh överensstämmer inte zonerna i företagets app exakt med de platser som avtalats, vilket gör att en del cyklar parkeras flera meter fel eller olagligt.

300 kronor styck

På en vecka har kommunen redan samlat in nästan hälften av företagets elsparkcyklar. De kan lösas ut mot en avgift på 300 kronor styck. En summa som snart kommer höjas till över 1 000 kronor.

– Hämtas de inte ut inom 30 dagar så plockar vi ut batteriet och kör resten på metallskrot, förklarar Johan Lindh.

SVT har varit i kontakt med Swups vd Marvin Hanna som valt att inte svara på några frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.