97 dödsfall av fentanyl i år

Uppdaterad
Publicerad

Dödsfall orsakade av varianter av fentanyl som nässpray och plåster, så kallade fentanylanaloger, har mer än fördubblats sedan 2015. Hittills i år har 97 personer avlidit av någon form av drogen.

Sedan 2014 har närmare 400 personer mist livet till följd av fentanyl. Enligt siffror från Rättsmedicinalverket återfinns 139 obduktionsärenden bara under förra året, där fentanyl eller fentanylanaloger har bedömts som dödsorsak. Och bara mellan januari och oktober i år är den totala dödssiffran uppe i 97 personer.

Tidigare var fentanyl en smärtstillande medicin som också missbrukades som drog, men 2015 började imitationer i form av kemiska varianter att tillverkas – så kallade fentanylanaloger. Sedan 2015 har dödsfallen orsakade av de varianterna mer än fördubblats. Från 34 dödsfall då till 76 förra året och 74 hittills i år. Det innebär att det totala antalet dödsfall orsakade av fentanyl eller fentanylanaloger hittills i år är 97.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet