Foto: Jeppe Gustafsson / TT

Karlshamnsbo dog av fentanyl – i dag inleds rättegången

Publicerad

Elva unga män dog av fentanylpreparatet de köpt på nätbutiken.

En av dem bodde i Karlshamn.

Nu inleds rättegången mot en 24-årig man från Motala som står åtalad för dråp i elva fall. Åklagaren yrkar på sex års fängelse, näringsförbud och 10 miljoner kronor i företagsbot.

I andra hand yrkar åklagaren på att mannen ska dömas för vållande till annans död.

Försäljningen av preparatet pågick under tiden 5 oktober till 27 november 2017. Cyklopropylfentanyl förbjöds i september det året.

Fentanyldöden

De som, enligt åtalet, dog efter att ha köpt och använt preparatet var män mellan 24 och 35 år och de bodde spritt över Sverige. 24-åringen tros ha tjänat 300 000 till  600 000 kronor på sin verksamhet.

Ett dödsfall inträffade i Karlshamn. Utredningen visar att Karlshamnsbon hämtade ut en försändelse med cyklopropylfentanyl vid lunchtid den 18 november 2017. Dagen därpå hittades mannen av en släkting död i sin säng.  I byxorna fann polisen den nässpraysflaska som narkotikan levererats i.

”Uppsåtligt brott”

När åtalet väcktes i maj i fjol sa kammaråklagare Britt-Louise Viklund så här:

– Det finns en dom från hovrätten i Stockholm i en liknande utredning som visar att man kan bli dömd för grovt vållande till annans död för att ha sålt fentanylanaloger. Vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott. Nu vill jag att rätten ska pröva brottsrubriceringen dråp, som är ett uppsåtligt brott.

24-åringen nekar till brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet