Sålde dödsdrog till Karlshamn – misstänks för dråp

Uppdaterad
Publicerad

Fentanylsprayen som 20-åringen från Motala sålde tros ha dödat tio personer under hösten. Nu misstänks försäljaren för dråp – ett av dödsfallen skedde i Karlshamn.

Det var i början av december förra året som den nu häktade 20-åringens affärsverksamhet avslöjades. Flera av höstens fentanylrelaterade dödsfall kopplades snabbt till preparat som 20-åringen sålt och polisen gjorde, enligt vad SVT erfar, flera beslag av bland annat mobiltelefoner och datorer och lyckades därmed ringa in mannens kundkrets. I dag misstänks den fentanylspray som mannen sålt ha skördat tio dödsoffer under oktober och november förra året.

Samtliga offer är män i åldrarna 20-30 år, utspridda på orter över hela landet.

Nekar till brott

Åklagare Britt-Louise Viklund uppger att mannen är misstänkt för dråp alternativt vållande till annans död samt brott mot lagen om hälsofarliga varor.

– Dödsorsaken samt en rad andra omständigheter binder mannen till bland annat dödsfallet i Karlshamn, säger hon.

Två utredare arbetar nu med fallet och flera beslag väntar på att analyseras.

I fredags valde tingsrätten att omhäkta 20-åringen – dock inte för dråp, även om den misstanken kvarstår parallellt.

– Mannen förnekar brott, säger Britt-Louise Viklund, som i nuläget inte vet när det kan bli aktuellt att väcka åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.