Foto: SVT

Fentanylföretag avslöjat – kan ha sålt till Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Två dödsfall i Karlshamn orsakade av misstänkta fentanylöverdoser kopplas nu till försäljare i Östergötland som tros ha försett missbrukare över hela landet med drogen. Därför har utredningarna i Blekinge lämnats över till åklagare i Linköping.

Två av de fyra dödsfall i Karlshamn i år som misstänks vara relaterade till fentanylöverdoser utreddes så sent som i förra veckan som vållande till annans död av polisen i Kristianstad. En av polisens huvuduppgifter då var att försöka kartlägga fentanylets väg från försäljare till missbrukarledet i Karlshamn.

Samtidigt ska polisen i Östergötland ha avslöjat ett företag som misstänks ha sålt fentanyl till kunder över hela landet. Nu samordnas de dödsfall som eventuellt kan kopplas till försäljningen nationellt hos åklagare i Linköping.

– Jag har skickat de två ärenden jag hade vidare dit. Det har skett via ett ömsesidigt samarbete mellan polisen här och utredare i Linköping, säger Anders Svenson, chef för grova brott vid polisen i västra Blekinge.

Finns det en koppling mellan dödsfallen i Karlshamn och företaget i Östergötland?

– Ja, det är just därför vi har lämnat det ifrån oss, säger Anders Svenson.

Hur omfattande försäljningen ska ha varit och hur många fall som ingår i den förundersökning som inletts är oklart. Ärendet är tills vidare omgärdat av sekretess.

– Jag kan bekräfta att jag leder en sådan utredning, men i övrigt lämnar jag inga kommentarer, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fentanyldöden

Mer i ämnet