Foto: TT/Wikimedia

Fentanyllangare åtalas – sålde dödsdrog till Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Elva unga män dog av fentanylpreparatet de köpt på nätbutiken.

En av dem bodde i Karlshamn.

Nu åtalas säljaren för dråp – en rubricering som aldrig tidigare prövats i ett sådant ärende.

Det är en omfattande utredning som nu lett till åtal. Totalt finns elva dödsoffer över hela landet – samtliga män – som misstänks ha avlidit till följd av narkotikan.

Ett dödsfall inträffade i Karlshamn och det är den åtalade 24-åringen från Östergötland som misstänks ha sålt fentanylen.

Fentanyldöden

Utredningen visar att Karlshamnsbon hämtade ut en försändelse med cyklopropylfentanyl vid lunchtid den 18 november 2017. Dagen därpå hittades mannen av en släkting död i sin säng.  I byxorna fann polisen den nässpraysflaska som narkotikan levererats i. 

Nekar till brott

– Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivit i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster. Det misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos, säger åklagare Britt-Louise Viklund.

24-åringen, som tidigare suttit häktad, nekar till brott.

Åklagaren yrkar på att 24-åringen ska dömas för dråp. I andra hand för grovt vållande till annans död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet