En av de största miljökatastroferna i Sverige enligt advokat Göran Starkebo. Foto: SVT

Advokaten: ”De borde medge och kompensera”

Uppdaterad
Publicerad

174 personer som påverkats av PFAS i Kallinge stämmer kommunen. Deras advokat Göran Starkebo anser att Miljöteknik är skadeståndsskyldiga och att kommunen inte velat ha någon dialog.

Stämningsansökan är inlämnad och rätten går just nu igenom alla dokument. Det är 174 kärande som stämmer kommunen för den vattenförgiftning som enligt abonnenternas advokat har orsakat personskador.

– Det har varit en säkerhetbrist i produkten, vattnet har innehållet PFAS och det har lett till personskador hos dem som har konsumerat vattnet, säger Göran Starkebo.

Han menar att oavsett om de förhöjda halterna av PFAS leder till sjukdom eller inte är de att betrakat som en negativ påverkan på kroppen, vilket är att likställa med en personskada.

Motsträviga till att prata

Nu ska det konstateras om vattenverket är skadeståndsskyldiga, något som Miljöteknik har bestritt tidigare. De har också varit motvilliga att föra en dialog med abonnenterna och PFAS-föreningen, menar Göran Starkebo. Något han tycker är tråkigt.

– Det här borde ha lösts genom en dialog. Vi har tagit initiativ men de vill inte vara med helt enkelt.

Kommunen får nu tid på sig att lämna in sitt formella svaromål. Något som kan bli aktuellt i september.

Men kärandes advokater står redo att ta stämningen till rättegång om kommunen fortsättningsvis förnekar en dialog och en förlikning vid kommande förhandlingar uteblir.

– Det här är en av de största miljökatastroferna som vi har haft i Sverige. Och de som har bidragit till det vill inte ta sitt ansvar, detta ska man inte behöva ha en rättegång för. För mig är det självklart att det föreligger en skadeståndsskylidghet, säger Göran Starkebo.

Tre parter inblandade

Utöver abonnenter och kommunen så är även flygflottiljen F17 högst inblandade. F17 ligger belägen just vid vattenverket och vattentäkten Brantafors och platsen har använts till brandövningar under flera år. Då har brandskum som innehållit PFAS använts.

– Det är flygflottiljen som har orsakat hela förgiftningen. Det är dem som har kontaminerat vattentäkten, så F17 och staten är ytterst ansvariga för att detta har inträffat, säger Göran Starkebo.

Göran Starkebo anser att Miljöteknik bör ta vidare deras anspråk till staten och att samtliga tre parter öppnar upp en dialog.

– Det är så jag ser att vi kan få en slutlig lösning, en dialog mellan de drabbade, kommunen och staten. Då kan det leda till en riktig lösning.

En potentiell rättegång ligger långt fram i tiden, troligtvis kan det dröja minst ett år innan det blir aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet