– I efterhand har även målsägarna svårt att förstå hur man kunde gå med på något sådant här, säger Lars Sundin, advokat som biträder flera drabbade. Foto: SVT

Advokaten: ”Det är många unga människor med små barn”

Publicerad

Det beskrivs som ett av de största bedrägerimålen i Sverige. Hela familjer sitter i dag med mångmiljonskulder och höga räntekostnader efter att ha lånat ut pengar till den misstänkte storbedragaren från Blekinge. Nu jobbar advokaten Lars Sundström för att rädda de drabbades ekonomi. 

Den senaste tiden har nya fall blivit kända i ett ärende som bara växer.  

– Det här måste vara ett av de största bedrägerimålen som varit i Sverige. Och det är exakt samma tillvägagångssätt i alla fallen, säger advokat Lars Sundin, som biträder de 46 drabbade som först lämnade in anmälningar mot 29-åringen.   

 De 46 personer han företräder har i snitt lånat ut en miljon kronor var till den misstänkte storbedragaren. Antalet kända drabbade har ökat sedan dess och är nu närmre hundra stycken – det betyder att 29-åringen kan ha lurat till sig närmare hundra miljoner kronor.  

– Det är väldigt många barnfamiljer. Unga människor med små barn, säger Lars Sundin.

”Man ser väldigt dystert på framtiden”

Tillvägagångssättet följer ett tydligt mönster. De inblandade har kontaktats av den misstänkte storbedragaren och uppmanats att ta blancolån – pengar som sedan skulle investeras i 29-åringens företag mot avkastning och ett löfte om månadsvisa räntebetalningar.  När detta löfte inte infriats stod flera av de drabbade i vissa fall med lånekostnader på 30000 kronor i månaden.   

– De är panikslagna för de ser att det här reder man inte ut och de ser väldigt dystert på framtiden, säger Lars Sundin.  

I flera fall har kreditgivarna gått vidare med inkassoåtgärder. Lars Sundin jobbar nu med att försöka få låneföretagen att stoppa sina inbetalningskrav.  

– Förhoppningsvis ska vi få dem att frysa alla lånen i avvaktan på de här utredningen som precis har påbörjats.

”Manipulativ förmåga”

 Alla målsägare har lämnat en samlad bild av 29-åringen – att han har en sällsam förmåga att manipulera människor i sin omgivning. 

– I efterhand har även målsägarna svårt att förstå hur man kunde gå med på något sådant här. Men den manipulativa förmågan hos den misstänkte har varit övermäktig, säger Lars Sundin. 

SVT Nyheter Blekinge har vid upprepade tillfällen sökt kontakt med den misstänkte affärsmannen, men utan resultat. Inte heller mannens advokat Lars Engstrand vill kommentera misstankarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet