Foto: SVT

Advokaten efter första rättegångsdagen: ”Toppen av ett isberg”

Publicerad

I dag hölls första rättegångsdagen mot den 27-årige man som misstänks ha laddat upp ett stort antal bilder på unga kvinnor på olika porrsajter. För de drabbade beskriver målsägandebiträdet det som en lättnad att förhandlingarna startat.

– Det har ju gått ett och ett halvt år sedan det inträffade, så det kan bli som ett sätt att sätta punkt, säger Christer Holmqvist.

Under tisdagen hördes tre av de fjorton drabbade kvinnorna i rätten.

– Det har varit väldigt olika historier. Någon har inte ens träffat 27-åringen eller vet vem han är, så det är lite av ett mysterium hur han fått tag på bilderna, kan man säga, säger Christer Holmqvist, målsägandebiträde åt de 14 kvinnorna.

Enligt honom ska 27-åringen i rätten ha förklarat händelserna med att han själv mådde dåligt under perioden, och att han haft ett porrmissbruk och att det var någon form av rop på hjälp.

– En något märklig bortförklaring, kan jag tycka, säger Christer Holmqvist.

”Toppen av ett isberg”

27-åringen är åtalad på 14 punkter för grovt olaga integritetsintrång, samt grovt barnpornografibrott. Om han döms riskerar han fängelsestraff.

– Det allvarligaste i det här är inte själva det här brottet i sig, utan jag tror att det främst bland unga män finns ett större porrberoende än vi kan ana, där de inte tänker särskilt mycket på konsekvenserna av att dela bilder som man gjort här. Det här tror jag bara är toppen av ett stort isberg egentligen, säger Christer Holmqvist.

SVT Nyheter Blekinge har sökt 27-åringens försvarsadvokat som inte vill ställa upp på en intervju. Enligt åtalet erkänner han brott i de flesta fall, men menar att de ska anses vara av normalgraden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.