Advokaten Carolina Sandekjer. Foto: Pressbild

Advokaten: ”Gör ingen skillnad i praktiken”

Publicerad

I praktiken kommer resultatet av studien om åldersbedömningar inte göra någon större skillnad. Det menar advokaten Carolina Sandekjer som företräder många asylsökande som har genomgått åldersbedömning.

I dag blev den studie om åldersbedömningar som genomförts vid Blekinge Tekniska Högskola offentliggjord. Resultatet visar på att magnetkameraundersökning är en användbar metod – främst på pojkar, och mindre säker på flickor.

Carolina Sandekjer som företräder många asylsökande i sitt arbete som advokat säger att det länge riktats stor kritik mot metoden gällande hur tillförlitlig den är.

– Vi har däremot åberopat vetenskapliga artiklar, tyvärr har vi fått ganska lite gehör, säger Carolina Sandekjer.

Stor betydelse för utgången

Hon menar att när det inte funnits någon skriftlig bevisning för en persons ålder, så har man gått på det resultat som framkommit av åldersbedömningen.

– Jag menar därför att det här resultatet i praktiken inte gör någon skillnad, eftersom bevisproblemet kvarstår. Har man inga andra tillförlitliga källor så har åldersbedömningen stor betydelse för utgången av ärendet oavsett, säger Carolina Sandekjer.

– Men det är självklart viktigt att den här studien har genomförts för att se hur pass säkerställt det är, det är viktigt ur rättssäkerhetssynpunkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer