En röntgensjuksköterska, studerar bilderna från magnetkameran på sin skärm. Foto: TT

Blekingestudie klar – magnetkamera användbar vid åldersbedömning

Uppdaterad
Publicerad

Magnetkameraundersökning är en användbar metod för att bedöma ålder på pojkar. För flickor är osäkerheten större. Det visar den unika studie som genomförts på Blekinge Tekniska Högskola.

I dag avslöjades resultatet i den unika forskning som gjorts vid Blekinge Tekniska Högskola om åldersbedömning.

Här har man utfört medicinska åldersbedömningar med hjälp av en magnetkamera – för att ta reda på om det på ett tillförlitligt sätt går att bedöma en persons ålder.

LÄS MER: Advokaten: ”Gör ingen skillnad i praktiken”

Studien visar nu att magnetkameraundersökning är en användbar metod – men mest när det gäller bedömningen av åldern på pojkar. När det kommer till flickor visar studien att osäkerheten är större.

Studerat knäleder

Omkring 1000 ungdomar i landet, varav drygt 300 i Blekinge, har deltagit i studien, som också genomförts tillsammans med Karolinska institutet.

Högskolorna har studerat benmognaden hos personer mellan 14-21 år genom att undersöka knäleder, handleder och fotleder.

– En kombination av övre delen av knäleden och handleden visar på en relativt hög tillförlitlighet för pojkar under 18 år. För enbart knäleden är tillförlitligheten också hög. När det gäller fotleden har vi funnit att den inte ökar tillförlitligheten i bedömningen, säger Johan Sanmartin Berglund, professor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Inte hundraprocentigt

Bakgrunden till studien är att Socialstyrelsen haft i uppdrag av regeringen att fördjupa kunskapen om magnetkamera som metod för medicinsk åldersbedömning av 18-årsgränsen.

Studien har visat att det inte finns någon metod som med hundraprocentig säkerhet kan fastställa en persons ålder, men att den här metoden är användbar framför allt för pojkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.