En röntgensjuksköterska, studerar bilderna från magnetkameran på sin skärm. Foto: TT

Rättsmedicinalverket återupptar ålderbedömning av flickor

Uppdaterad
Publicerad

Efter att tidigare har stoppat medicinska ålderbedömningar av flickor återupptar nu Rättsmedicinalverket sina bedömningar.

Personer som söker asyl och behöver styrka sin ålder genomgår en medicinsk åldersbedömning, som består av två undersökningar. Visdomstanden röntgas och knäleden undersöks med magnetkamera.

I slutet av 2017 stoppades medicinska åldersbedömningar av flickor efter att en vetenskaplig studie visat på brister i metoden. Nu återupptar Rättsmedicinalverket ålderbedömningarna och inför nya formuleringar i sin bedömning.

Flickor har tidigare skelettmognad

Den vetenskapliga studien som ledde till att medicinska åldersbedömningar stoppades visade att större andel flickor har mogen knäled än vad tidigare har varit känd. Flickor har generellt en tidigare skelettmognad än pojkar, vilket har lett till att Rättsmedicinalverket uttalat sig med lägre grad av säkerhet i sina bedömningar när knäleden varit mogen, men visdomstanden omogen.

Eftersom den vetenskapliga kunskapen förändrats kommer Rättsmedicinalverket att framöver använda dig av följande uttalande i de fall där antingen knä eller tänder visar olika grader av mognad:

”Resultatet tillåter ingen bedömning avseende den undersöktas ålder relativt 18-årsgränsen”.

Nya formuleringar

Om knäled och visdomstand bedöms som omogna blir sannolikhetsbedömningen starka och formuleringen som kommer att användas blir:

”Talar möjligen för att den undersökta är under 18 år” eller ”talar för att den undersökta är under 18 år”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.