Sedan i mars används magnetkameror för att bedöma om asylsökande unga med oklar ålder är barn eller vuxna. Men det vetenskapliga underlaget behöver fördjupas. Foto: TT arkiv

Migrationsverket pausar åldersbedömning av flickor

Uppdaterad
Publicerad

Runt 200 asylsökande flickor som genomgått medicinsk åldersbedömning får nu vänta länge på besked. Skälet är att metoden – att mäta hur mogna deras knäleder är – behöver granskas mer noggrant.

Orsaken till att åldersbedömningarna på flickor nu pausas är att Rättsmedicinalverket RMV vill undersöka hur pass träffsäker metoden att mäta mognadsgraden i flickornas knäleder är, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

– Vetenskapliga rön kan förändras och vi måste vara lyhörda för när RMV anser att det kan finnas skäl att närmare granska metoderna, säger Daniel Salehi, processledare vid Migrationsverket.

Åldersbedömningar av asylsökande

Ifrågasätts av läkare

Stoppet sker efter att läkare ifrågasatt hur tilllförlitliga dessa åldersbedömingar är, eftersom flickors knäleder eventuellt mognar tidigare än pojkars. RMV räknar med att arbetet med åldersbedömningarna kan återupptas i slutet av januari nästa år.

Runt 200 flickor berörs av Migrationsverkets beslutsstopp och många av dem får nu vänta till en bit in på 2018 innan deras ärenden avgörs.

20 har fått avslag

Omkring 20 flickor som genomgått medicinsk åldersbedömning har redan fått avslag på sina asylansökningar. Dessa beslut rivs inte automatiskt upp på grund av RMV:s undersökning, men flickorna kan anföra osäkerheten som skäl till att få sin sak prövad igen.

– Beroende på var i processen vart och ett av dessa ärenden befinner sig, kan någon av de åtgärder som vi nu fattat beslut om bli aktuella. Men som vanligt har personen alltid möjlighet att lämna in en ansökan om verkställighetshinder, säger Daniel Salehi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åldersbedömningar av asylsökande

Mer i ämnet