Barnläkarföreningen om åldersbedömningar: ”Oväntade resultat”

Uppdaterad
Publicerad

Barnläkarföreningen med sin ordförande Anna Bärtås från Växjö i spetsen, är kritisk till den metod som Rättsmedicinalverket använder för åldersbedömningar. Föreningen anser också att åldersbedömningen ska göras till den asylsökandes fördel när osäkerhet råder.

Det var förra året som Barnläkarföreningen samtyckte till att Rättsmedicinalverket utför och ansvarar för medicinska åldersbedömningar, baserade på magnetröntgen av knäleden och röntgen av visdomständerna.

Det har nu, efter knappt ett års tillämpning av metoden, visat sig att resultaten blir oväntade. Förväntningen var att knäleden mognar betydligt senare än tanden. Barnläkarföreningen konstaterar nu i en kommentar det omvända, nämligen att ”andelen undersökta med mogen knäled men omogen tand är oväntat stor.” Mot bakgrund av detta har Barnläkarföreningen framfört oro till Rättsmedicinalverket och begärt att förfarandet ska utredas.

Barnläkarföreningens uttalande kommer som en reaktion på att flera rättsmedicinska läkare på Rättsmedicinalverket hävdar att metoden för åldersbedömningar är fel. Det gjorde de i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Med hänvisning till Socialstyrelsens etiska regler anser Barnläkarföreningen också att Rättsmedicinalverket hellre ska fria än fälla vid osäkerhet kring åldersbedömning, alltså avgöra till den asylsökandes fördel, vilket inte alltid sker idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.