Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De misstänktas försvarsadvokater är kritiska till tingsrättens upplägg. Foto: Polisen/SVT

Advokatilska mot splittrade upploppsrättegångar: ”Rättsosäkert”

Publicerad

Under hösten hålls totalt åtta separata rättegångsförhandlingar efter Ronnebyupploppet sommaren 2020. Att åklagaren valt att dela upp förhandlingarna möts nu av stark kritik från försvarsadvokaterna.

– Det är obegripligt att man delat upp det på det här viset, säger Christer Holmqvist, försvarsadvokat.

Nio personer har åtalats för våldsamt upplopp efter händelserna i Ronneby i augusti 2020, då poliser och butiksfönster bland annat utsattes för stenkastning. Ett av målen är redan avslutat, men åklagarens beslut att dela upp de resterande misstänkta till åtta separata förhandlingar möts nu av kraftig kritik av de åtalades advokater.

– Jag tycker det är dåligt. Det är en gemensam händelse, och borde också bara en gemensam förhandling. Då får tingsrätten möjlighet till en fullständig bild, säger Eric Widner, försvarsadvokat.

Upploppet i Ronneby

– Min huvudman har varit på plats men på inget sätt drivande i något moment. Att han då ska bli åtalad för samma sak som de andra, utan att man har möjlighet att ställa frågor till de andra och höra vad åklagaren ställer för frågor till dem är rättsosäkert. Man skulle aldrig komma på tanken att dela upp rättegången om det gällde exempelvis en misshandel med fem misstänkta, säger Christer Holmqvist, försvarsadvokat.

– Detta betar enligt min mening min huvudman möjligheten till en rättvis rättegång. Det är allvarligt, säger Björn Lindmar, försvarsadvokat.

”Fri bevisföring”

Åklagaren som beslutade att dela upp rättegången är i dag tjänstledig och kan inte bemöta kritiken. Men enligt chefsåklagare Anne Boijmarker är beslutet välgrundat.

– Det fördes ingående och långa diskussioner om hur förhandlingarna skulle läggas upp, och man kom fram till att det här blev det bästa och mest rättssäkra och praktiska, säger hon.

Advokaterna menar att det kan bli problematiskt om de exempelvis vill ställa frågor till andra åtalade?

– Det är fri bevisföring, är det så att man vill att någon annan person ska höras kan man åberopa den ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Ronneby

Mer i ämnet