Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Agnes Larsson Söderkvist och Hanna Hertzberg upptäckte Booktok samtidigt och förälskade båda sig böckerna. Foto: SVT

Agnes och Hanna upptäckte kärleken för litteraturen via sociala medier

Publicerad

Genom Tiktok-fenomenet Booktok började gymnasieeleverna Agnes Larsson Söderkvist och Hanna Hertzberg från Karlskrona att läsa böcker. I takt med att trenden har vuxit på sociala medier har glädjen till litteraturen bland unga ökat.

Som barn läste Agnes Larsson Söderkvist ofta böcker eftersom hennes mamma uppmuntrade henne att göra det. Men intresset svalnade när hon kom upp i tonåren. För henne blev Booktok det som fick henne att återvända till böckerna.

– Man fick ju upp massa rekommendationer från folk som verkligen gillade böckerna. Då tänkte jag att jag vill verkligen gilla något så mycket som de gör, säger hon.

Lärde sig älska böcker

Klasskamraten och vännen Hanna Hertzberg har däremot aldrig haft något intresse för böcker. Men trenden på Tiktok blev det som fick henne att älska böcker för första gången.

– Jag tyckte det såg mysigt ut och sen tyckte det var kul så då stannade jag, säger hon.

I klippet hör du mer från tjejerna och vad de tror Booktok har för påverkan på unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.