Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du mer hur biblioteken i Blekinge märkt av Tiktok-trenden Booktok. Foto: SVT

Tiktok-trenden får fler unga att låna böcker på biblioteken

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medieplattformen Tiktok tipsar ungdomar varandra om böcker via hashtaggen Booktok. Nu märker biblioteken i Blekinge av trenden som verkar få fler unga att låna böcker.

– Det är roligt att se att de hittar hit nu eftersom de annars inte besöker oss i någon större utsträckning, säger Louise Andersson bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Ronneby.

Under hashtaggen Booktok finns det över 72 miljarder visningar. Fenomenet har gjort boken trendig bland en yngre målgrupp och lockar fler unga att läsa

Växande trend

Flera bibliotek i Blekinge har märkt av den växande trenden och under sommaren har det tagit fart ännu mer.

– Då märkte man att flera kom in och frågade efter samma böcker, då gjorde jag en sökning och såg att de var populära på Booktok, säger Louise Andersson.

Främst efterfrågas en viss slags litteratur, som engelsk skönlitteratur. Där ser biblioteken att vissa specifika titlar som har några år på nacken har fått ett stort uppsving.

– Ett exempel är författaren Colleen Hoovers böcker. Där folk sitter och gråter på Tiktok när de läser, säger Louise Andersson.

Hör mer om den nya trenden Booktok i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.