Chefsåklagare Anne Boijmarker och åklagare Lena-Marie Bergström. Foto: SVT

Åklagare i bråk om specialistjobb efter kritiserat SD-inlägg

Uppdaterad
Publicerad

Chefsåklagare Anne Boijmarker anklagas för bristande objektivitet – av kollegan Lena-Marie Bergström. Bakgrunden är att Bergström prioriterades bort när en ny specialisttjänst nyligen skulle tillsättas i Karlskrona. Själv tror att beslutet beror på att hon delat kritik mot Sverigedemokraterna i sociala medier, något SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja förra året.

Lena-Marie Bergström, som i november förra året avslöjades med att ha delat en SD-kritisk post på Facebook, sökte den nya specialisttjänsten för grova brott som i stället nyligen gick till åklagarkollegan Anna Johansson.

Bergström överklagade tjänstetillsättningen till Statens Överklagandenämnd och ärendet är ännu inte avgjort. Av de skrivelser hon skickat in i ärendet framgår att hon är besviken och missnöjd med chefsåklagare Anne Boijmarkers agerande under processen.

Orsaken är att Boijmarker i sitt yttrande ifrågasatt Bergströms omdöme och beskrivit henne som en potentiell ”säkerhetsrisk”.

– Jag står för det jag har skrivit, men jag vill inte utveckla det vidare, säger Anne Boijmarker, som i ett vitsord också skriver att hon sedan 2015 tvingats till upprepade samtal med Bergström.

Tycker kritiken är orättvis

Enligt chefsåklagaren, som inte själv beslutat om tjänsten utan bara rangordnat kandidaterna, har turerna kring rekryteringen inte påverkat arbetsklimatet på kammaren.

– Att det kan finnas olika uppfattningar i samband med en tjänstetillsättning är fullt normalt. Vi har en god stämning på kammaren, säger hon.

Lena-Marie Bergström själv anser att kritiken är orättvis och menar att Boijmarker visat prov på ”bristande objektivitet” när hon graderat de sökande till specialisttjänsten. Till Statens Överklagandenämnd uppger Bergström att hon diskvalificerats som toppkandidat på grund av hur hon ”använt sociala medier” och skriver vidare att hon nu lärt av sina misstag och att hon ”besitter de kvalifikationer som tjänsten kräver”.

SVT Nyheter Blekinge har förgäves sökt Lena-Marie Bergström för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.