Den här posten delade åklagaren Lena-Marie Bergström på sitt facebookkonto – där hon förekommer under annat namn.

Åklagare spred SD-kritik – och åtalade SD-politiker

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger har kammaråklagare Lena-Marie Bergström i Karlskrona åtalat lokala SD-politiker för hets mot folkgrupp. Samtidigt delar hon kritik mot Sverigedemokraterna på sociala medier – en film där partiet likställs med nazister.

Åklagaren Lena-Marie Bergström har ett särskilt ansvar för utredningar om hatbrott och har nu vid två tillfällen väckt åtal gällande hets mot folkgrupp mot SD-politiker i Karlskrona. I februari 2014 var det politikern Michael Hess som åtalades och dömdes i tingsrätten – men som senare friades i hovrätten.  Och i går åtalades partiets gruppledare och toppnamn Christopher Larsson, misstänkt för samma brott.

För en åklagare gäller så kallad objektivitetsplikt, att förhålla sig neutral – också när åtal har väckts.

Rättegången mot SD-ledaren

Ber om ursäkt

Ändå kan SVT Nyheter Blekinge i dag avslöja att Lena-Marie Bergström själv delat material från gruppen ”SD är lika med rasister” – en film som drar paralleller mellan SD:s propaganda och nazismen i Tyskland. Sidan är åklagarens privata men hon förekommer där under ett annat namn.

– Jag har delat en film om förintelsen, men har inte uppfattat att den har en avsändare som kritiserar Sverigedemokraterna. I så fall ber jag om ursäkt för det, säger Lena-Marie Bergström.

-Jag är motståndare till rasism och det ligger i linje med min yrkesroll, menar Lena-Marie Bergström. Foto: Henrik Friberg/SVT

I filmen dras paralleller mellan Hitlers Tyskland och SD.

– Så har jag inte uppfattat det. Jag trodde att det var en film om ett vittnesmål från en förintelseöverlevare.

Hur påverkar det här kravet på objektivitet när du nyss väckt åtal mot en SD-politiker?

– Inte alls. Jag är motståndare till rasism och det ligger i linje med min yrkesroll. Jag tar inte partipolitisk ställning, är inte politiskt intresserad och tycker att samtliga partier är dåliga.

”Pinsamt”

Den brottsmisstänkte SD-toppen Christopher Larsson hävdade redan under torsdagen att Bergström genom åtalen ägnat sig

– Vi har en åklagare som helt uppenbart utnyttjar sin yrkesroll för att driva politiska kampanjer, säger Christopher Larsson

åt ”politisk förföljelse”.

– Att hon dessutom sprider den här typen av filmer privat är i grunden ett hot mot rättssäkerheten. Vi har en åklagare som helt uppenbart utnyttjar sin yrkesroll för att driva politiska kampanjer. Det är pinsamt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot SD-ledaren

Mer i ämnet