Anne Boijmarker, chefsåklagare, skickar SD-ärendet vidare till kollegor i Malmö för att pröva försvarets jävsinvändning. Foto: SVT

Chefsåklagare skickar SD-ärendet vidare

Uppdaterad
Publicerad

Chefsåklagare Anne Boijmarker låter nu en åklagare i Malmö avgöra om Lena-Marie Bergström ska arbeta vidare med åtalet mot SD-ledaren Christopher Larsson, som via sin advokat krävt överprövning av ärendet.

– Vi har fått in en begäran av överprövning och jävsinvändning och det har jag skickat till Utvecklingscentrum i Malmö där detta ska prövas av en högre åklagare, säger Anne Boijmarker. 

Hur ser du på att hon delat ett inlägg med kritik mo SD, rimmar det med objektivitetskravet?

Rättegången mot SD-ledaren

– Jag vill inte föregripa Malmös beslut om jävsinvändningen, men naturligtvis är det så att det är viktigt som åklagare att kunna uttrycka sig på ett professionellt sätt. Vi som åklagare har rätt till privata åsikter, men man måste alltid fundera på hur man framför dem. Även på sociala medier får man räkna med att det kan få spridning och att det då kan skada förtroendet både som privatperson och åklagare. 

Är det lämpligt?

– Jag behöver titta mer på om det är att betrakta som olämpligt och jag vill titta noga innan jag kritiserar en medarbetare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot SD-ledaren

Mer i ämnet