Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ljudklipp från rättegångens sista dag om hur de misstänkta brotten påverkat offren: ”Oerhört” Foto: SVT

Åklagare vill se fängelsestraff för misstänkt konsertbedragare

Publicerad

I dag avslutades rättegången mot den misstänkte konsertbedragaren, som stått åtalad för att ha lurat 14 personer på drygt 15 miljoner kronor. Själv ansåg han att han borde bli frikänd, men det gick inte rätten med på.

Åklagaren Anna Johansson Toresten lyfte under rättegångens sista dag fram flera punkter som talar för att den misstänkte konsertbedragaren bör dömas.

Bland annat hur han ljugit och manipulerat för att få folk att investera i påstådda festivaler, trots att han själv redan vetat om att pengarna skulle användas till spel och annat.

Misstänkt konsertbedragare i Blekinge

– Han har medgett att han ljugit om att han varit på möten på Friends arena, om att ”Coldplay skulle vara svinnöjda”, och mycket annat, säger Anna Johansson Toresten i rätten.

I pläderingarna yrkade hon på att mannen ska dömas till minst tre års fängelse, och skadestånd motsvarande hela det utlånade beloppet.

Fortsatt häktad efter kort överläggning

Mannens kvinnliga kumpan, som stått åtalad för grov penningtvätt, anser åklagaren ska dömas till villkorlig dom och kraftiga böter.

– Hennes brott motsvarar ett straffvärde om minst åtta månaders fängelse. Hon är dock inte dömd tidigare, så jag anser att det kan stanna vid villkorlig dom förenat med kraftiga böter, säger åklagaren.

Den misstänkte mannen själv ansåg att han omedelbart skulle släppas på fri fot, då hans avsikt alltid varit och alltjämt är att anordna de utlovade konserterna.

Rätten valde dock efter en kort överläggning att besluta att han ska vara fortsatt häktad tills domen faller den 12 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt konsertbedragare i Blekinge

Mer i ämnet