Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter om domen mot Konsertbedragaren – som lurade till sig miljoner av privatpersoner Foto: SVT/Privat

Konsertbedragaren döms till fängelse – lurade folk på 15 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Den 34-årige mannen påstod att han skulle anordna housefestivaler och konserter med världsstjärnor. Men miljoninvesteringarna gick till annat. Nu döms han till fängelse.

Under flera års tid har 34-åringen fått ett stort antal personer att investera mångmiljonbelopp i påstådda konserter och festivaler. Totalt har han på det sättet fått privatpersoner att investera drygt 30 miljoner kronor, enligt SVT:s beräkningar.

För ett år sedan greps han efter att flera investerare valt att polisanmäla honom. Han åtalades senare för att ha lurat 14 personer på drygt 15 miljoner kronor.

Nu döms han på alla punkter till fyra års fängelse för de grova bedrägerierna. Förutom fängelsestraffet ska han betala tillbaka de investerade pengarna i skadestånd.

”Hänsynslös”

34-åringen har genom hela rättsprocessen medgett att han använt investeringarna till spel och allmän konsumtion, men nekat till brott då han menar att hans avsikt fortfarande är att genomföra konserter.

Tingsrätten gör dock bedömningen att 34-åringens uppgifter inte är trovärdiga, och beskriver brottsligheten som systematisk, hänsynslös och mycket omfattande.

”Gärningarna har orsakat stort lidande som är att likna vid ett allvarligt angrepp på målsägandenas trygghet till person”, skriver tingsrätten i domen.

De drabbade personerna är hemmahörande i Stockholm, Bohuslän, Småland, Skåne, Örebro, Halland, Gävleborg och Norge.

Oklart om domen överklagas

I rätten yrkade åklagaren på minst tre års fängelse, men tingsrätten ansåg alltså att straffvärdet var högre än så för de begångna brotten.

– Vi har gått igenom domen och kan konstatera att tingsrätten har gått lite utöver vad åklagaren tyckte vad gäller straffvärde. Men det är min klient som får ta ställning till om domen ska överklagas eller inte, säger Anna Gunnarsson Muhr, 34-åringens försvarsadvokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.