”Har bjudit hem ungdomarna en och en”

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal pojkar, ingen av dem har fyllt 18 år, har utsatts för övergrepp vid 14 tillfällen, hävdade åklagaren John Dagnevik på en presskonferens inför ett stort pressuppbåd. Men han ville inte bekräfta detaljerna om vad de utsatts för, av hänsyn till deras ålder.

Brotten ska ha begåtts i Ronneby kommun men presskonferensen hålls på polishuset i Karlskrona. Förutom åklagaren John Dagnevik kommer polisens förundersökningsledare Lennart Mårtensson och utredaren Andreas Stranke att medverka.

Mannen greps i torsdags och häktades under fredagseftermiddagen. Efter de inledande förhören misstänks han för att under två års tid ha utsatt flera ungdomar för övergrepp.

– Jag kommer inte att kommentera de enskilda ärendena med hänsyn till målsägarnas integritet, det är unga killar som har utsatts, samtliga är under arton år. Vad jag kan säga att det inte rör sig om sexuella övergrepp utan det är grov misshandel och grovt olaga tvång, säger åklagare John Dagnevik.

Fått hjälp och stöd

Misshandeln har skett i den misstänkte mannens bostad, det handlar om 14 fall av grov misshandel och 14 fall av olaga tvång. Sedan polisanmälan gjordes i onsdags har de utsatta killarna och deras familjer har fått psykologhjälp och stöd.

– Misstankarna grundar sig i att den här mannen har bjudit hem ungdomarna en och en till sin bostad och där genomfört olika typer av brottsliga moment.

Den misstänkte mannen har jobbat som mentor för de drabbade killarna på deras utbildning och varit en förebild för dem och lockat dem med proffskontrakt. Flera beslag har gjorts hos mannen, som erkänner en del faktiska omständigheter. Han förnekar brott.

Utesluter inte fler drabbade

Tidigare har det talats om att det finns fem målsäganden. Åklagaren vill nu inte säga exakt om hur många det rör sig om, utan säger nu att det är ett flertal målsäganden, killar under 18 år som drabbats, men åklagaren utesluter inte att det kan bli fler.

– Jag utesluter ingenting, säger John Dagnevik.

– Det är mycket muntliga uppgifter som ska gås igenom och förhörsuppgifter som ska analyseras. Vi har även en del teknisk bevisning att gå igenom, säger Johan Dagnevik.

Har mannen filmat brotten?

– Det vill jag inte kommentera, säger John Dagnevik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet