Jan, förälder till en av de drabbade, berättar om känslan gentemot Idrottsprofilen. Foto: Fredric Bergwall

Smygpremiär för dokumentärfilm om Idrottsprofilen

Uppdaterad
Publicerad

I ett och ett halvt år har fotografen Fredric Bergwall i Karlshamn följt historien om idrottsprofilen som systematiskt torterade ett stort antal ungdomar. I dag hade hans dokumentärfilm om rättsfallet smygpremiär i Ronneby.

Under flera års tid utsattes ungdomar för tortyrliknande övergrepp av den så kallade idrottsprofilen i Blekinge. I sitt hem band han fast dem, satte påsar över deras huvuden, fäste metallklämmor på deras kroppar och förde ner slangar i deras halsar vid upprepade tillfällen.

Fotografen Fredric Bergwall jobbade nära såväl de drabbade ungdomarna som idrottsprofilen, och för ett och ett halvt år sedan bestämde han sig för att göra en dokumentär om rättsfallet.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Hade smygpremiär

I dag hade den smygpremiär i Ronneby, för press och inblandade.

– Det känns bra. Jag har hållit på med detta i ett och ett halvt år. Det är en speciell film som kretsar kring övergrepp som pågått i 15 år, säger Fredric Bergwall.

Vad har du för förhoppningar för filmen?

– Att premiären slår hårt och att den får fortsätta rulla i Blekinge. Jag hoppas också att den skapar diskussion kring framför allt föräldraskapet, hur mycket ska man tillåta? Som i det här fallet att barnen och ungdomarna sov över hos idrottsprofilen. De trodde inte att de blev utsatta för något brottsligt. Barn måste få bättre kunskap om vad som är en brottslig handling, vad som är okej eller inte och om personlig integritet.

Satt i publiken

Patric Nilsson, distriktsidrottschef i Blekinge, är intervjuad i dokumentären och satt i publiken under tisdagens visning.

– Det var gripande. Man blir berörd när sånt här kan inträffa i samhället. Jag har följt det här noga och när man lyssnar på ungdomarna och deras föräldrar blir man tagen, säger han.

Dokumentärfilmen ”Idrottsprofilen” har premiär för allmänheten i Karlshamn den 11 september på Bio Metropol. Dagen efter visas filmen i Ronneby.

Den dömde idrottsprofilen

Rättegången mot den då 41-årige idrottsprofilen startade i maj 2017.

Han åtalades för hundra fall av grovt olaga tvång och grov misshandel mot tolv pojkar.

Mannen dömdes i juni 2017 till sex års fängelse för 42 av brotten, en dom som hovrätten sedan fastställde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet