Övergreppen ska ha ägt rum i det här huset i Ronneby kommun. Foto: SVT

Dömdes för övergrepp på 12 pojkar

Publicerad

Den 41-åriga idrottsprofilen greps i slutet av januari. Mindre än fem månader senare kommer domen mot idrottsprofilen som åtalats för åratal av övergrepp mot unga idrottsutövare.

26/1: Den nu 41-årige mannen grips, misstänkt för 28 fall av grov misshandel och grovt olaga tvång mot fem ungdomar i Blekinge. Dagen efter häktas han, på sannolika skäl misstänkt för brotten. Mannen är en framstående idrottsprofil inom sin sport, och det är också genom den han har lockat ner ungdomarna till Blekinge med löften om sponsring och proffskontrakt.

30/1: På en presskonferens berättar förundersökningsledaren John Dagnevik att 41-åringen ska ha bjudit hem ungdomarna en och en, och då utsatt de för grova övergrepp. Genom sin försvarare nekar mannen till brott. Han menar att det har rört sig om ”förtroendeövningar” som ska stärka ungdomarna i deras idrottsutövande.

31/1: Efter uppmärksamheten i media hör fler ungdomar av sig till polisen i Blekinge med uppgifter om att de också har blivit utsatta för 41-åringens övergrepp. Samtidigt inleds ett omfattande krisarbete på skolan där flera av ungdomarna har gått.

2/2: SVT kan avslöja att 41-åringen har filmat flera av övergreppen.

10/2: Utredningen fortsätter växa. Nu begärs han häktad för totalt 94 olika brott. Brotten har ägt rum under hela 2000-talet, på olika platser i hela Sverige, men främst i hans bostad i Ronneby.

23/3: Mannen omhäktas, nu misstänkt för totalt 100 brott. Det rör sig då om 45 fall av grov misshandel samt 55 fall av grovt olaga tvång mot 12 ungdomar från hela landet.

18/4: 41-åringen åtalas på 100 punkter.

3/5: Rättegången mot idrottsprofilen inleds. Den väntas pågå till mitten av juni.

8/6: Rättegången i Blekinge Tingsrätt avslutas. Åklagaren yrkar på ett mångårigt fängelsestraff.

22/6: Tingsrättens dom faller. Tingsrätten fann 41-åringen skyldig till grovt olaga tvång vid 42 tillfällen under en tioårsperiod.

6/7: Åklagare John Dagnevik överklagar domen.

12/7: Advokat Nils Fragenius överklagar domen

12/10: Hovrätten fastställer tingsrättens dom men höjer skadetånden.

6/11: Den 41-årige mannen överklagar domen till Högsta Domstolen.

16/11: Högsta Domstolen meddelar inte prövningstillstånd. Hovrättens fängelsedom står därmed fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet