Nils Fagrenius, 41-åringens försvarsadvokat, överklagar domen. Foto: SVT

Idrottsprofilens advokat överklagar domen

Uppdaterad
Publicerad

Den 41-årige Idrottsprofilen i Blekinge dömdes till sex års fängelse för de många grova övergreppen mot tolv ungdomar i Blekinge. Nu överklagar idrottsprofilens advokat domen.

Strax innan lunch på onsdagen lämnade försvarsadvokat Nils Fagrenius in överklagandet till tingsrätten.

– Jag är inte nöjd och klienten är inte nöjd med tingsrättens dom. Jag menar att det saknas lagar och förutsättningar att fälla honom till ansvar och även om man ska fälla honom för delar så är fängelsestraffet allt för tilltaget, säger Nils Fagrenius, försvarsadvokat.

Idrottsledare dömd för övergrepp

LÄS MER: Idrottsprofilen döms till sex års fängelse för övergrepp

Yrkar på frigivande

Tingsrätten valde att fälla 41-åringen för grovt olaga tvång och 42 av de 55 brottstillfällen han åtalades för. Rätten valde dock inte fälla 41-åringen för något fall av grov misshandel vilket han också var åtalad för, utan bara för de grova olaga tvången.

– Det finns så många rättsfrågar i detta målet och det kan sluta på flera olika sätt. Det kan sluta med ett fullständigt frikännande och att han kanske döms för vissa delar och vissa inte. Men vi yrkar på ett fullständigt frigivande i första hand, säger Nils Fagrenius.

LÄS MER: Idrottsprofilen besviken över domen

”Ingenting han hade förväntat sig”

Vad säger din klient nu snart en månad efter domen?

– Det var ju ingenting han hade förväntat sig att han skulle bli dömd så pass sträng då det var en dom som han blev inte nöjd med, säger Nils Fagrenius.

Förra veckan överklagade åklagare John Dagnevik domen eftersom han tycker att fängelsestraffet på sex år är för lågt och vill att idrottsprofilen ska dömas till åtta års fängelse.

John Dagnevik har också sagt till SVT Nyheter Blekinge tidigare att han tycker också att 41-åringen ska dömas för grov misshandel och inte bara för grovt olaga tvång.

LÄS MER: Mångårigt fängelsestraff för idrottsprofilen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet