Rep, slangar, klämmor. Den misstänkte idrottsprofilen använde olika tillhyggen för att utföra vad han kallar ”förtroendeövningar”. Foto: Polisens förundersökning/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hovrätten fastställer tingsrättens dom – men höjer skadestånden

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställer domen mot den tidigare idrottsprofil i Blekinge som åtalats för tortyrliknande misshandel av flera unga idrottstalanger.

Tingsrätten dömde 41-åringen till sex års fängelse och både åklagare och försvarare överklagade domen till hovrätten.

Och i dag kom beskedet – hovrätten fastställer tingsrättens dom och den tidigare ostraffade idrottsprofilen döms till fängelse i sex år. Brottsrubriceringen är fortsatt grovt olaga tvång.

– Redan tingsrätten la sig på förhållandevis höga nivåer både när det kommer till fängelsestraffets längd och skadeståndets storlek. Det hovrätten har gjort nu är att skärpa skadeståndet och det tycker jag naturligtvis är bra, säger åklagare John Dagnevik.

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten – nämligen att inte gå på åklagarens linje att idrottsprofilen även gjort sig skyldig till grov misshandel.

– I den delen är jag besviken och det är inget att sticka under stol med, säger John Dagnevik.

Högre skadestånd

De tolv ungdomar som deltagit i ”övningarna” krävde drygt 2,5 miljoner kronor i skadestånd. Det beloppet sänktes dock av tingsrätten som dömde idrottsprofilen att betala ut 633.800 kronor till ungdomarna.

I skadeståndsdelen har hovrätten gjort en lite annorlunda bedömning än tingsrätten. De flesta målsägandena har därför fått något högre skadestånd. Totalt hamnar nu skadeståndssumman på 867 800 kronor.

LÄS MER: Dömdes för övergrepp på 12 pojkar

41-åringens försvarare Nils Fagrenius hade yrkat på att hans klient skulle bli helt frikänd.

– Jag ser ju att det inte är någon egentlig ändring av tingsrättens dom och då kan man ju inte säga att man är nöjd med domen heller.

Har du pratat med din klient?

– Nej, det har jag inte gjort. Därför är det svårt för mig att kommentera det här mer i detalj just nu.

Advokat Nils Fagrenius säger till SVT Nyheter Blekinge att det inte är helt omöjligt att de kommer att överklaga Hovrättens dom till Högsta domstolen.

– Det kan vara intressant att gå hela vägen till Högsta domstolen med detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet