• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Rep, slangar, klämmor. Den misstänkte idrottsprofilen använde olika tillhyggen för att utföra vad han kallar ”förtroendeövningar”. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Domen mot idrottsprofilen står fast

Uppdaterad
Publicerad

Domen mot den 41-årige idrottsprofil som utsatt tolv unga pojkar för övergrepp vid över 40 tillfällen står fast. Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd.

Tingsrätten dömde mannen till sex års fängelse, något som även hovrätten slog fast.

Hovrätten höjde även skadeståndet från totalt 633.800 till 868.200 kronor.

Den sjätte november överklagade idrottsprofilens försvarare hovrättens dom men Högsta domstolen har beslutat att inte ge prövningstillstånd. Det betyder att domen nu står fast.

Lagens strängaste straff

Åklagarsidan valde att inte överklaga.

– Jag vet att det en lättnad för målsägarna, det har ju varit en enorm press på dem. Nu är det fastslaget att samhället inte tolererar detta och straffar detta med lagens strängaste straff som detta faktiskt är, säger John Dagnevik som varit åklagare i fallet.

Övergreppen filmades

Idrottsprofilen döms för grovt olaga tvång för tortyrliknande misshandel av unga idrottstalanger. Bland annat använde han rep, slangar, klämmor för att utföra vad han kallar ”förtroendeövningar” när han bjudit hem ungdomarna en och en till sig. Han filmade även övergreppen.

Historien började rullas upp i början av 2017 men övergreppen hade pågått under lång tid.

Idrottsprofilens advokat Nils Fagrenius hade hoppats på att Högsta domstolen, HD skulle ta upp fallet.

– Ja, vi hoppades på det men jag har gjort klart för min klient att det är väldigt sällsynt att Högsta domstolen tar sig an fall. Vi har pratat om det så han är införstådd med detta, säger Nils Fagrenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet