Foto: TT

Åklagarens krav efter dödsolyckan: Tarkett ska betala två miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en 24-årig kvinna klämdes ihjäl i en arbetsplatsolycka på golvtillverkaren Tarkett i Ronneby för två år sedan krävs företaget på två miljoner. Åklagaren menar att företaget har brustit i sina säkerhetsrutiner och därmed orsakat kvinnans död.

Det var den 3 november 2018 som arbetsplatsolyckan inträffade och den 24-åriga kvinnan klämdes till döds i en maskin.

Åklagaren menar att företaget har brustit i säkerhetsrutiner i produktionen och därmed har gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott.

I ett strafföreläggande skriver åklagaren att olyckan med hög grad av sannolikhet hade gått att undvika om det hade funnits tillräckliga säkerhetsrutiner och skyddsanordningar.

Tarkett som har fått en företagsbot på två miljoner kronor uppger för SVT Nyheter Blekinge att de kommer betala boten.

I en skriftlig kommentar säger Tarketts platschef Pierre Latourre:

”Vi har samarbetat full ut med de utredningar som gjorts, och ett led i detta är att ta vår del av ansvaret för den tragiska olyckan som skedde. Även om utredningen inte kunnat fastställa exakt vad som hände, har vi lärt oss av denna dramatiska händelse. Sedan olyckan inträffade har vi vidtagit ytterligare åtgärder både i Ronneby och internationellt för att stärka vårt säkerhetsarbete, och kommer fortsätta göra det framgent.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer