Lägenheten där åklagaren misstänker att 57-åringen blev mördad har varit avspärrad för tekniska undersökningar sedan strax efter försvinnandet den 25 juli. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Åklagaren: 57-åringen mördades i lägenheten – fördes bort med båt

Uppdaterad
Publicerad

De mordmisstänkta männen i Karlskrona påstår att de träffade 57-åringen i en lägenhet några minuter under lördagskvällen den 25 juli. Men åklagaren menar att mötet slutade med mord – och att 57-åringens kropp fördes bort med båt och slängdes i havet under natten.

Söndagen den 26 juli anmäldes den 57-årige mannen i Karlskrona försvunnen. De sista personerna som såg honom vid liv ska, enligt åklagare Anna Johansson, vara de två män i 20-årsåldern som båda har kopplingar till mannen.

Två dagar senare anhölls de bägge misstänkta för människorov.

I offentliga handlingar framgår att den yngre av de misstänkta medger att de träffade 57-åringen vid åttatiden på lördagskvällen den 25 juli i en lägenhet. 57-åringen kom för att diskutera den näringsverksamhet som alla tre haft kopplingar till – och som hamnat i ekonomiskt trångmål.

Därefter skiljer sig de misstänktas och åklagarens versioner, vilket framgår ur tingsrättshandlingar.

”Lämnade självmant”

Enligt de mordmisstänkta ska 57-åringen ha varit stressad under kvällen, och lämnat lägenheten självmant efter fem minuter. Dagen efter gav sig de två 20-åringarna ut på en båttur under morgonen, och när de kom hem städade de lägenheten vilket de alltid brukar göra på söndagar.

Lägenheten i Karlskrona där 57-åringen misstänks ha blivit mördad. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Åklagaren däremot menar att de två männen ska ha mördat 57-åringen i lägenheten någon gång under kvällen och natten, innan de transporterade kroppen till den närliggande båten och förde ut den till havs. Därefter ska de, enligt åklagaren, ha gjort en ”överdriven städning” i lägenheten.

Till åklagarens bevisning hör bland annat att blod från 57-åringen påträffats i såväl lägenheten som i båten.

Männen, 22 respektive 21, har hela tiden nekat till brott. Foto: SVT

Säkrat tekniska spår

De misstänkta menar dock att det är en orimlig teori. En invändning är att någon granne borde ha reagerat på ljud från lägenheten och att någon dessutom borde ha iakttagit dem om de transporterat en kropp till båten. Åklagaren har inte heller, enligt 21-åringens advokat, kunnat presentera någon dödsorsak eller något mordvapen – och någon kropp har heller inte påträffats.

Anna Johansson, åklagare i ärendet.

Polisen ska även ha säkrat tekniska spår. Timmar före försvinnandet chattade de båda misstänkta om inköp av silvertejp, det har gjorts nätsökningar på mordtips, vapen och gift – och 21-åringen har på måndagen efter försvinnandet försökt att få båten vinterförvarad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videoklippet hör du en sammanfattning av fallet med den försvunne mannen i Karlskrona. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet