– Man ger sig på äldre personer som är lite snälla och godtrogna. Det utnyttjar de här bedragarna och de är totalt hänsynslösa, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson. Foto: TT/SVT

Äldre lurades på över 22 miljoner kronor förra året

Uppdaterad
Publicerad

Äldre personer i region syd lurades under förra året på över 22 miljoner kronor genom så kallade vishingbedrägerier. Bedragaren som ringer upp den äldre utger sig ofta för att vara någon annan – och lurar på så vis åldringen att öppna upp sitt bankkonto.

– Det är ett mycket omfattande problem. Det är enorma summor det handlar om. Man blir helt förstummad när man börjar titta på vilka pengar det omsätter, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i region Syd.

Polisens erfarenhet är också att pengarna som de äldre luras på går rakt in i grov organiserad brottslighet.

– Det är väldigt låg ståendebotten. Man ger sig på äldre personer som är lite snälla och godtrogna. Det utnyttjar de här bedragarna och de är totalt hänsynslösa.

Vykort med information

Bedragaren lurar ofta den äldre genom att låtsas företräda någon annan och förmår då den äldre personen att göra en inloggning på antingen internetbanken via bankdosa eller via bank-id.

Polisen i region Syd har nu genomfört en kampanj där man skickat ut över 300 000 vykort med information om bedrägerierna. Vykorten har gått ut till samtliga över 70 år i Blekinge, Skåne, Kalmar och Kronobergs län.

– Tanken är att man ska kunna ha den på sitt kylskåp för att komma ihåg vad man ska tänka på. Det är lätt att glömma saker när man blir äldre, säger Robert Loeffel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.