– Mitt tips är att ligga på banken och inte ge sig direkt. Det funkade för vår del, säger Anders Eschricht.  Foto: SVT

Anders pappa lurades på hela sin livsbesparing – men fick tillbaka pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Anders Eschrichts 81-årige pappa Björn Eschricht blev bestulen på 300 000 kronor när han lurades av en bank-id-bedragare. Först verkade hela hans livsbesparing vara förlorad men sedan beslutade banken att kompensera honom.

– Han var väldigt tacksam när han fick tillbaka pengarna. Det var som han fick livslusten tillbaka, säger Anders Eschricht. 

Björn Eschricht från Strömsnäsbruk i Markaryds kommun är i dag 83 år gammal och det var för två år sedan han plötsligt blev väckt slumrandes i sin tv-fåtölj. I telefonen fanns en person som påstod sig vara från banken. Gärningsmannen lyckades plocka ut 300 000 kronor från Björns bankkonto.

Slog hårt på Björns hälsa

När de kontaktade Swedbank i Markaryd såg det först ut som att pengarna var förlorade för all tid. Hela händelsen slog hårt på Björns hälsa. 

– Jag var faktiskt orolig att han inte skulle klara av det för han blev deprimerad helt enkelt, säger Anders Eschricht. 

Men efter en tid så gick banken med på att betala det mesta av de stulna pengarna. Förutom en självrisk på 5000 kronor så kom 300 000 kronor tillbaka på kontot. 

– Det är fantastiskt och banken har skött det jättebra, säger Anders Eschricht. 

Bedömning utifrån enskilda fallet

När SVT Nyheter tidigare pratade med Swedbank angående Björn Eschrichts ärende berättade de att det inte finns några generella regler om vilka kunder som kan kompenseras. Banken gör istället en bedömning utifrån det enskilda fallet. 

Anders Eschricht vill skicka med ett tips till andra som utsatts för liknande bedragare.

– Mitt tips är att ligga på banken och inte ge sig direkt. Det funkade för vår del, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer