Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Evelina Borell (th), projektledare på Karlskrona kommun, om äldreomsorgens utmaningar. Foto: SVT

Äldreomsorgen i Karlskrona om framtiden: ”Fler äldre men färre personal”

Publicerad

Fler äldre behöver omsorg i framtiden, men färre kommer att kunna ta hand om dem. Detta pressar äldreomsorgen i Karlskrona, som nu letar efter sätt att klara sina uppdrag.

– Vi ska jobba smartare, säger Evelina Borell, projektledare på Karlskrona kommun.

Att antalet äldre ökar medan det blir färre yngre som kan ta hand om dem i framtiden har fått äldreomsorgen att fundera ut lösningar innan problemet blir värre. Evelina Borell är projektledare på kommunen och har ett huvudansvar i frågan.

– Vi måste ändra så att undersköterskor, som exempel, utför de uppgifter som de är utbildade för. Numera brukar de tvätta, städa och diska, som någon annan egentligen kan göra.

Evelina Borell menar att detta skulle avlasta personal inom äldreomsorgen så att de istället kan fokusera på sina huvudsakliga uppgifter.

– Genom att flytta arbetsuppgifter får vår personal mer tid till att ge vård till de som behöver det. Detta blir viktigt när arbetskraften minskar.

Hur mycket har åldersgruppen 80+ ökat det senaste decenniet? Spela videoklippet för att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.