Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlskronaalliansens Christopher Larsson (SD) vill sänka budgeten till äldrevården med flera miljoner – men motbevisas av kommunens egna siffror. Foto: TT/SVT

Trots äldre befolkning – miljonbesparingar inom äldrevården

Publicerad

Karlskronaalliansen drar in över 40 miljoner kronor på äldrevården under två år. Kommunalrådet Christopher Larsson (SD) hänvisar till demografiska anpassningar, men kommunens egna prognoser visar att antalet äldre kommer att öka kraftigt de kommande åren.

Äldreomsorgen i Karlskrona behöver spara 21 miljoner kronor under 2023 och lika mycket under 2024. Det är beskedet i Karlskronaalliansens nya budget. Men högerstyrets miljonbesparingar kommer inte att ge någon negativ effekt på äldrevården – tvärtom, menar kommunalrådet Christopher Larsson (SD).

– Det här kommer inte att påverka kvalitén i äldreomsorgen, den kommer att vara lika god som innan. Jag hoppas till och med att den ska bli högre, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Kraftig ökning av antalet äldre

Exakt vilka konsekvenser miljonbesparingarna får är inte fastställt förrän äldrenämnden fördelar budgeten. Äldrenämndens ordförande Åsa Larsson (SD) har inte kunnat ställa upp på en intervju utan hänvisar vidare till förvaltningschefen.

Christopher Larsson (SD) menar däremot att budgeten tar hänsyn till demografiska anpassningar bland de äldre i kommunen.

Samtidigt visar kommunens egna prognoser att den äldre befolkningen i kommunen väntas stiga de kommande åren. ”Antalet äldre kommer öka kraftigt vilket kan antas leda till ett ökat behov av äldreomsorg”, står det i äldrenämndens verksamhetsplan för 2023.

– Jag är mycket orolig över det här och tror att den åtstramade budgeten kommer att påverka väldigt mycket. Det kommer att bli tuffa år för de äldre och för kommunens medarbetare, säger Eva-Lotta Altvall (S), andra vice ordförande i äldrenämnden.

Hör hur oppositionen reagerar på kommunalrådets argument i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.