Se när flera bilister tvingas stanna för att släppa förbi älgkon som guidar sina kalvar över vägen. Foto: Rasmus Kimberg

Älgdrama i Kyrkhult engagerar: ”Hoppas mamman hittar kalven”

Uppdaterad
Publicerad

En älgko och dess två ungar har gjort väsen av sig i Kyrkhult, vilket BLT var först att rapportera om. Någonting verkar ha skrämt kon som övergav en av sina kalvar. Under dagen har händelsen engagerat med både polis och skyddsjägare på plats för att hjälpa kalven tillbaka till sin mamma.

– De ska inte vara inne i samhället, säger skyddsjägare Lars-Peter Runesson.

Under måndagmorgonen fick Lars-Peter Runesson ett samtal om en nyfödd kalv som låg ensam nere vid Södersjön. Kon hade redan kvällen innan fångats på bild när hon guidat sina två kalvar över vägen ner mot Hälsokällan i Kyrkhult och bort mot kyrkogården – vilket går att se i videon ovan.

Men sedan tycks någonting ha skrämt henne då den ena kalven lämnades kvar ett stenkast från vägen.

– 100 meter från väggrenen finns ju en lekplats och där var flera skolklasser så jag tror att kon vikit undan och så har inte kalven hängt med, den låg helt utmattad kvar, säger Lars-Peter Runesson.

En räddningsaktion inleds

Skyddsjägarna diskuterade med polis vad de skulle göra med älgkalven. Tillslut bestämde de sig för att försöka rädda den.

– Vi visste inte riktigt om vi skulle skjuta den eller inte men nu hoppas vi att mamman kommer tillbaka, säger skyddsjägare Lars-Peter Runesson.

Polisen stoppade därefter trafiken på vägen medan skyddsjägaren Thomas Olsson smög upp bakom kalven med en filt och lyckades linda den runt djuret. Sedan bar han den till en björkdunge vid den närliggande sjön – där man sett att kon brukar hålla till.

– Vi hade plasthandskar på oss för att hon inte skulle känna vittring av människa, säger Lars-Peter Runesson.

Några av de skyddsjägare och poliser involverade i måndagens räddningsaktion. Foto: Lars-Peter Runesson

Boende uppmanas lämna kalven i fred

Nu hoppas skyddsjägaren att boende i området låter älgkalven vara i fred.

– Vi har berättat att den ligger där, vi är 20 skyddsjägare som hjälps åt och följer händelseförloppet så att den inte ligger där och svälter ihjäl, säger Lars-Peter Runesson.

Jägarna vet inte om den andra kalven fortfarande är med kon.

Älgdramat som utspelade sig i Kyrkhult under tisdagen fångades på bild, bland annat av Johanna Folkesson som såg hur en av kalvarna följde efter älgkon. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.