Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I flera år fick pedofilen unga pojkar att skicka övergreppsfilmer och -bilder till honom. Nu vill han att samhället agerar. Foto: Henrik Friberg/SVT

Pedofilen utsatte 800 barn för övergrepp: ”Samhället måste skyddas från mig”

Uppdaterad
Publicerad

Han är nyligen frisläppt från ett längre fängelsestraff för sexuella övergrepp mot tio pojkar i Sverige. Nu vill han att samhället gör mer för att stoppa pedofiler.

– Det tar mig max fem-tio minuter att få kontakt med ett offer, säger han.

Se klippet ovan för att höra hela reportaget.

Så länge han kan minnas har han haft en sexuell dragning och fixering till minderåriga pojkar. I flera år förmådde han sina offer att skicka intima bilder och filmer över nätet, tills en pedofil i en annan polisutredning pekade ut honom och han greps.

Ur en pedofils perspektiv

– Totalt handlar det om 700-800 offer över hela världen. Jag kunde ha runt 40 om dagen, säger han.

Han erkände samtliga brott och dömdes till drygt tre års fängelse. Efter att ha släppts ur fängelset tar han kontakt med SVT Nyheter, för att berätta om fenomenet ur sitt perspektiv.

Diagnostiserad med pedofili

Sedan han släpptes ur fängelset säger han att han inte begått några övergrepp eller har tillgång till någon barnpornografi. Men det är svårt. Han är i dag diagnostiserad med pedofili och får stöd och hjälp i form av terapi och medicinering.

– Jag har jättesvårt att stå emot. För det är så lätt, det tar mig max fem-tio minuter att få kontakt med ett offer, säger han.

Vad kan samhället göra, menar du?

– Samhället måste skyddas från mig. Man måste prata om det här mer. Över huvud taget måste folk få upp ögonen för hur utbrett det här problemet är.

Är det inte snarare du och andra pedofiler som har ett enormt ansvar?

– Jo, självklart, så är det. Men drifterna är så starka. Det är jättesvårt att stå emot när man vet hur enkelt det är att få.

Se mer i klippet ovan.

Hit kan du vända dig:

Om du mår akut dåligt eller är utsatt för våld och hot ring direkt 112.

Självmordslinjen, Mind – Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla.

Om du är utsatt:

Bris – Du kan ringa, maila eller chatta med vuxna på Bris – Barnens rätt i samhället – dygnet runt. Telefon: 116 111.

Ecpat – Ger hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL för dig under 18 år. Telefon: 020-112 100

Polisen – Anmäl övergreppen till polisen på telefonnummer 114 14. Är övergreppen akuta eller pågående, ring direkt 112.

Om du har sexuella fantasier om barn:

PrevenTell – Nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Preventells telefontider är vardagar mellan kl. 12-15. Telefon: 020 – 66 77 88

Project Bridge – Forskningsprojekt med kostnadsfria hjälpinsatser. Erbjuder anonym hjälp online, tillgängligt globalt.

1177.se – kontakta vården för att komma i kontakt med läkare eller psykiatrisk expertis. Telefon: 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ur en pedofils perspektiv

Mer i ämnet