Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ger Nelly Corneteg, jurist på Ecpat, fyra konkreta tips på hur du som förälder kan agera förebyggande och stöttande. Foto: SVT

Fyra tips till föräldrar för att motverka sexuella övergrepp mot barn – så kan du agera

Uppdaterad
Publicerad

Barnrättsorganisationen Ecpat jobbar på flera fronter för att motverka och förebygga sexuella övergrepp mot barn. Den största utmaningen de ser nu är att få lagstiftningen om plattformars ansvar skärpt.

I klippet ovan ger Ecpats jurist, Nelly Corneteg, dig som förälder fyra tips på hur du kan agera förebyggande och stöttande.

För att få stopp på sexualbrott mot barn jobbar barnrättsorganisationen Ecpat med allt från stödlinjer och lärarhandledningar till påverkansarbete mot lagstiftare.

Ur en pedofils perspektiv

För de menar att det finns tydliga brister i lagen.

– Det saknas mycket lagstiftning kring online-plattformars ansvar. Har man tjänster som riktar sig till barn måste man faktiskt också se till att de är säkra för barn att använda, säger Nelly Corneteg, jurist på Ecpat.

Vill se striktare regler

Enligt en rapport som genomförts av Ecpat har nästan varannan pojke i åldrarna 10-17 år någon gång fått en oönskad nakenbild. För flickor är motsvarande siffra fyra av fem.

– Det blir vanligare med internetrelaterade sexualbrott mot barn. Barn gör inte heller skillnad på vad som är på internet och utanför, för dem är det samma sak, säger Nelly Corneteg.

Vad behöver plattformarna göra annorlunda?

– Många saknar tydlig information om vilka risker det finns på plattformen och hur barnet kan gå tillväga för att anmäla. Sen finns tydlig problematik med algoritmer, där användare kan rekommenderas konton med övergreppsmaterial.

Hit kan du vända dig:

Om du mår akut dåligt eller är utsatt för våld och hot ring direkt 112.

Självmordslinjen, Mind – Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla.

Om du är utsatt:

Bris – Du kan ringa, maila eller chatta med vuxna på Bris – Barnens rätt i samhället – dygnet runt. Telefon: 116 111.

Ecpat – Ger hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL för dig under 18 år. Telefon: 020-112 100

Polisen – Anmäl övergreppen till polisen på telefonnummer 114 14. Är övergreppen akuta eller pågående, ring direkt 112.

Om du har sexuella fantasier om barn:

PrevenTell – Nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Preventells telefontider är vardagar mellan kl. 12-15. Telefon: 020 – 66 77 88

Project Bridge – Forskningsprojekt med kostnadsfria hjälpinsatser. Erbjuder anonym hjälp online, tillgängligt globalt.

1177.se – kontakta vården för att komma i kontakt med läkare eller psykiatrisk expertis. Telefon: 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ur en pedofils perspektiv

Mer i ämnet