Hör i klippet vad Jörgen Martinsson, vd på Svensk Mink, säger och vad några blekingebor tycker. Foto: SVT/TT

Myndigheter söker svar på minksmittan i Blekinge – personal får testa sig

Publicerad

Nästa vecka påbörjas frivillig provtagning på all personal som arbetar på minkfarmer på Listerlandet i Blekinge.

Frågan ansvariga hoppas få svar på är om minkar ligger bakom smittspridningen bland anställda.

Hittills har 13 av 18 gårdar bekräftats ha coronasmitta.

Just nu pågår avlivning och så kallad pälsning av minkarna på Listerlandet- av 300 000 djur ska det bli 50 000 kvar- och de svenska myndigheterna hoppas att det ska räcka för att bromsa smittspridningen.

– Jämfört med Danmark har man en mycket mindre minknäring i Sverige med mycket färre gårdar och djur så vi har inte en sådan situation, säger Karl Ståhl tf statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Provtagningsprogram på personal

Djuren övervakas och i nästa vecka ska även ett frivilligt provtagningsprogram dra igång bland alla som arbetar på och krig minkgårdarna berättar branschorganisationen Svensk mink.

– Här på Listerlandet är vi i full gång med att få till en provtagning med all personal som jobbar här i samarbete med Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket och SVA, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk Mink.

Och SVA bekräftar:

– Det handlar om att se i vilken grad personer som arbetar med mink är smittade, säger Karl Ståhl.

Är det också för att leta muterad smitta?

– Ja eller att förstå risken för smitta från människa till mink eller från mink till människa och för att följa en eventuell utveckling av viruset, säger han.

Avlivning i Danmark

I Danmark avlivas landets alla 14 miljoner minkar efter beskedet att muterade varianter av coronaviruset upptäckts. En farhåga från danska smittskyddsinstitutet Statens Serum Insitut är att vissa mutationer kan minska effekten av ett vaccin. De förändringarna har inte hittats i Sverige.

Experter inom Världshälsoorganisationen och Europeiska smittskyddsmyndigheten tycker att man behöver ett bättre underlag men att man måste ta situationen på allvar.

Hör i klippet vad Svensk Mink gör och vad några blekingebor säger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.